11 Oct 2017 0 comments

Daging Panggang Harimau Menangis

Daging Panggang Harimau Menangis -

Bahan-bahan
500 gm daging dengan lemak

Bahan Perap
3 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai, ambil bahagian putih
3 sudu sos tiram
1/2 sudu teh minyak bijan
1 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil gula
1 sudu teh minyak masak
Serbuk lada hitam
Sedikit garam

Bijan putih sangai untuk hiasan

Penyediaan :
  1. Potong daging 1 1/2 in tebal, cucuk dengan garpu di beberapa tempat supaya bahan perapan mudah serap.
  2. Kisar bawang merah, bawang putih dan serai hingga halus.
  3. Gaul bersama daging hingga rata, masukkan bahan perapan lain dan gaul hingga sebati.
  4. Perap selama 1 jam di dalam peti sejuk.
  5. Panggang di atas bara api atau oven sehingga masak.
  6. Hiris daging kepada kepingan nipis dan hidangkan bersama sos dan salad.
Sos Daging Panggang
1/4 cawan sos ikan
2 susu besar jus asam jawa
1 sudu teh garam
2 sudu teh gula
1 sudu besar jus limau nipis
1 sudu besar serbuk cili Thai
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
2 ulas bawang merah - di hiris
1 tangkai daun ketumbar dan daun bawang, di hiris
2 sudu besar beras, cuci dan sangai hingga perang.  Kisar halus
Cili padi jika suka lebih pedas

Campur semua bahan sos dan sebatikan.  Sedia di hidang bersama daging panggang.

Daging Pangang Harimau Menangis


Daging Panggang Harimau Menangis shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
1 Oct 2017 0 comments

Sup Gear Box PPC All in one HD2137

Sup Gear Box PPC All in one HD2137 -

Sup Gear Box PPC All in one HD2137

Bahan bahan
2 kg kaki lembu siap potong
1/3 air paras periuk

Bahan 
1 batang kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 ulas bawang merah di hiris
1 ulas bawang putih di hiris
1 sudu besar rempah kurma / rempah sup
1 bunjut sup
1 inci halia - hiris kasar
Garam secukup rasa

Bahan Hidangan
3 biji cili padi - hiris

Tomato - hiris
Limau nipis
Bawang goreng
Daun bawang dan daun sup - hiris

Cara cara
Masukkan tulang dan air ke dalam pressure cooker.  Tutup dan (Seal)  
Setkan masa 30 minit dan on kan fungsi Pressure dan start.
Bila selesai, keluarkan tekanan fungsi (Vent) hingga wap habis dan buka penutup.
Dalam kuali, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bawang putih dan halia.  Masukkan bawang hiris dan rempah sup.  Tumis hingga bawang layu.
Tuang bahan tumis dan masukkan bunjut sup ke dalam pressure cooker.
Masukkan sedikit air, perasakan dengan garam secukupnya,
Tekan fungsi Sear Low Temp dan terus memasak dengan penutup terbuka selama 10-15 minit.
Hidang sup bersama perahan jus limau, bawang goreng dan taburan daun bawang dan daun sup.
Sup Gear Box PPC All in one HD2137



Sup Gear Box PPC All in one HD2137 shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;