Nasi Tomyam Seafood Philips PPC HD2317
Bahan-bahan
3 pot beras Bashmati, cuci dan toskan
3 cawan air
1/2 tin susu sejat
2 sudu kecil garam
1 kiub Tomyam, haluskan
500 gm seafood campuran (udang,kepah,sotong)
Bahan Tumis
1/2 labu bawang besar, cincang
3 ulas bawang putih, cincang
2 helai daun limau purut, koyak2 kan
2 batang serai, di ketuk
2 tangkai cili padi, hiris kasar
Sampingan
Daun ketumbar di hiris
Brocolli dan jagung di celur
Penyediaan :
Untuk menumis, tekan Saute/Sear dengan penutup terbuka.
Masukkan semua bahan-bahan tumis dan kacau hingga naik bau.
Kemudian masukkan beras, air, susu sejat, garam, kiub tomyam. Kacau rata.
Hentikan fungsi Sear, Letak penutup periuk, "Seal" kan.
Tekan fungsi Pressure 2 kali hingga keluar text merah "Rice" di tengahnya, dan masa 14 minit.
Tekan "Start" dan tunggu sehingga selesai tempohnya.
Setelah masak, Offkan, kemudian tolak Vent perlahan-lahan dan lepaskan tekanan hingga habis,
Buka penutup periuk, masukkan seafood dan bahan sampingan.
Tutup semula periuk, Seal kan.
Tekan fungsi pressure 3 x hingga keluar text merah "Stim", setkan masa 10 minit.
Setelah selesai, lepaskan tekanan dan buka penutup.
Nasi sedia di hidangkan.
Nasi Tomyam Seafood Philips PPC HD2317
Nasi Tomyam Seafood Philips PPC HD2317 shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi