3 Nov 2017 0 comments

Keledek Goreng Rangup

Keledek Goreng Rangup -

Keledek Goreng Rangup

Bahan-bahan
1/2 Kg Keledek - potong memanjang
(Rendam dengan sedikit garam) selama 1 jam, toskan

Tepung Goreng Rangup
250 gm tepung beras (Golden Coin) atau 3 Gajah
250 ml air
1 biji telur
1 sudu besar air kapur pekat
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna

Salutan :  2 cawan breadcrumbs
Minyak untuk menggoreng

Penyediaan :
Bancuh bahan-bahan tepung goreng hingga rata dan sebati,  tidak terlalu pekat atau cair.
Toskan ubi, celup ke dalam bancuhan tepung dan golek di atas breadcrumbs.
Goyang mangkuk berisi breadcrumbs hingga ubi bersalut rata.  Jangan gunakan tangan untuk mengaul kerana salutan akan melekat pada tangan.
Goreng hingga keperangan.
Rangup di makan panas-panas.

Keledek Goreng Rangup


Keledek Goreng Rangup shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Mee Goreng Mamak

Mee Goreng Mamak - MEE GORENG MAMAK. Assalamualaikum. Okay hari ni resipi kita ialah mee goreng. Tapi bukan mee goreng biasa, kita nak buat mee goreng mamak. Bukan apa, tadi sambil lepak lepak di kedai mamak, terpandang la seorang mamak ni sedang bertungkus lumus menyiapkan pesanan makanan pelanggan dia. Ketang ketung ketang ketung bunyi kuali dengan sudip dia. Macam nk bocor kuali tu dia hentak. Dan hasilnya,

Mee Goreng Mamak shared from Ainie
Republish by The CC Resepi
 
;