27 Nov 2017 0 comments

Tauhu Begedil

Tauhu Begedil -

Tauhu Begedil

Bahan-bahan :
500gm ubi kentang 5-6 biji, kupas potong baji
100 gram daging cincang
1 kuning telur
1 sudu besar bawang goreng, ramas halus
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
1/2 sudu teh garam
2 tangkai daun bawang, hiris halus

20 biji tauhu pok - gunting bentuk X di atasnya

Celupan :  
1 biji telur + 1 putih telur - pukul ringan
1/2 sudu teh tepung jagung
secubit garam dan lada sulah

Kocok telur bersama tepung jagung, garam dan lada sulah.


Cara-cara :
  1. Goreng kentang hingga masak, tos dan lecek hingga halus ketika masih panas.
  2. Masukkan ke dalam mangkuk.  Ketepikan.
  3. Goreng daging cincang dengan sedikit minyak hingga masak dan airnya kering.
  4.  Angkat dan gaulkan bersama kentang, kuning telur, bawang goreng, daun bawang, serbuk lada sulah dan sedikit garam hingga rata.
  5. Sudukan inti kentang ke dalam tauhu pok hingga padat.
  6. Celup ke dalam putih telur dan goreng hingga keperangan.
  7. Angkat dan toskan.  Boleh di makan bersama sos cili atau sos kicap.
Sos Kicap
1/2 cawan kicap manis
3 tangkai cili padi, potong kecil
1 sudu besar bawang goreng, ramas halus

Gaul kan semua di dalam mangkuk.  Sedia di cicah bersama tauhu.

Tauhu Begedil


Tauhu Begedil shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
24 Nov 2017 0 comments

Serabai Serawa Durian

Serabai Serawa Durian -

Serabai Serawa Durian

Bahan-bahan
250gm tepung beras
150gm nasi sejuk
500ml santan (200 santan KARA + 300 air)
1 sudu kecil yis segera + 50ml air suam (larutkan), biarkan seketika
1/2 sudu teh garam

Cara-cara :
Satukan semua bahan serabai di dalam pengisar dan kisar hingga halus.
Perapkan di tempat suam selama 2 jam atau lebih.
Panaskan acuan serabai / baulu yang di leser dengan minyak hingga minyak betul-betul panas.  Tutup api dan tuang adunan serabai hingga penuh.
Masak dengan api perlahan sehingga adunan berlubang-lubang.  Tutup dan biarkan 1-2 minit hingga masak.

Kuah / Serawa Durian
600ml santan sederhana pekat
4 ulas isi durian
2 keping gula melaka / (nise)
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan di simpul
1 sudu besar tepung beras / tepung jagung di bancuh air

Penyediaan :
Satukan santan, gula melaka, daun pandan dan garam.
Apabila mendidih, masukkan isi durian dan bancuhan tepung.
Masak sehingga kuah sedikit pekat.
Hidang serabai dengan kuahnya.
Serabai Serawa Durian


Serabai Serawa Durian shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;