29 Nov 2017 0 comments

Lempeng Kelapa Thai / Kanom Ba Bin

Lempeng Kelapa Thai / Kanom Ba Bin -

Lempeng Kelapa Thai / Kanom Ba Bin

Bahan-bahan
200 gm isi kelapa muda
50 gm kelapa parut putih
200 gm tepung pulut
100 gm tepung beras
200 ml air
1/2 sudu teh garam
1 biji telur

Penyediaan :
Satukan semua bahan dan gaul rata.

Oles non-stick pan kecil dengan sedikit minyak / marjerin.

Tuang 1 senduk adunan dan masak dengan api perlahan hingga bawahnya sedikit perang.
Terbalikkan dan biar beberapa minit hingga masak.

Lempeng Kelapa Thai / Kanom Ba Bin


Lempeng Kelapa Thai / Kanom Ba Bin shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
28 Nov 2017 0 comments

Singgang Bendi

Singgang Bendi -

Singgang Bendi

Bahan-bahan
10 batang bendi, kerat 2 jika panjang
4 ulas bawang merah, hiris
3 ulas bawang putih, hiris
2 hiris lengkuas
2 hiris kunyit, jika suka (untuk warna), ketuk
1 biji tomato, belah 4
2 tangkai cili merah atau cili padi, ketuk
1 keping asam gelugur
garam secukup rasa
serbuk perasa
Air secukupnya

Cara-cara :
Satukan air, bawang hiris dan lengkuas dalam periuk.
Masak hingga mendidih.  Masukkan bendi, asam gelugur, kunyit, tomato dan cili.
Perasakan dengan garam dan perasa secukupnya.
Masak hingga bendi lembut.


Singgang Bendi


Singgang Bendi shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;