24 Dec 2017 0 comments

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish -

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap atau kerapu
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar tepung jagung
Minyak untuk menggoreng

Penyediaan :
Bersihkan ikan dan keringkan di atas tisu dapur.
Menggunakan pisau tajam, kelar di kedua belah dari bahagian kepala ikan hingga ke ekor selari dengan tulangnya.
Biar tulang ikan berada di tengah.
Taburi dengan sedikit garam dan tepung jagung hingga rata.
Panaskan minyak yang banyak hingga tenggelam ikan dan letak ikan berdiri dengan kedudukan bentuk S di dalam kuali.
Goreng hingga garing, angkat dan letak di dalam pingan.  Ketepikan.

Bahan Kuah
3 ulas bawang merah
1 sudu besar udang kering
4 ulas bawang putih
3 tangkai cili merah
2 akar ketumbar
2 sudu besar air asam jawa
1 sudu besar sos ikan
1/2 cawan air
1 sudu teh tepung jagung, bancuh sedikit air
5 tangkai cili padi, potong
1 tangkai daun bawang, hiris
1 tangkai daun ketumbar
garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Penyediaan :
Tumbuk bawang merah, bawang putih, udang kering dan akar ketumbar hingga lumat.
Panaskan minyak dan tumis hingga naik bau.
Masukkan air, air asam jawa dan sos ikan.  Reneh sebentar.
Perasakan dengan sedikit garam dan gula.
Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung, biar mendidih.
Angkat dan tuang ke atas ikan.  Tabur daun bawang dan ketumbar, cili padi dan sedikit perahan jus limau nipis.

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish


Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
21 Dec 2017 0 comments

Miang Kham / Meang Khum

Miang Kham / Meang Khum -

Miang Kham / Meang Khum

Bahan-bahan
30 helai daun kaduk
1/4 cawan kacang tanah atau gajus panggang *
1/4 cawan udang kering, cuci dan sangai hingga kering *
1/4 cawan halia muda, potong dadu
1/4 cawan limau nipis, potong dadu
1/4 cawan bawang merah, potong dadu
1/4 cawan kelapa sagat, sangai hingga perang *
5 tangkai cili merah / hijau, potong kecil

Simpan sedikit bahan bertanda * untuk di adun bersama sos

Bahan Sos
2 batang serai, ambil bahagian putih dan hiris nipis
1/2 in lengkuas, hiris nipis
3 ulas bawang merah, hiris nipis
1/2 in halia, hiris nipis
1 sudu kecil udang kering *
1 sudu kecil kacang tanah *
2 sudu besar kelapa sagat  *
1/2 in belacan
120 gr gula melaka
2 sudu besar sos ikan
1/2 cawan air

Penyediaan :
  1. Dalam kuali non-stick, sangai hirisan serai, lengkuas, bawang merah, halia dan belacan hingga perang dan naik bau.  Ketepikan.
  2. Tumbuk udang kering. kacang tanah dan kelapa sangai hingga halus.
  3. Campurkan bahan-bahan yang disangai tadi dan tumbuk hingga lumat.
  4. Dalam periuk didihkan gula melaka, air dan sos ikan.
  5. Bila gula larut, masukkan bahan tumbuk tadi.
  6. Reneh dengan api perlahan sehingga sos menjadi pekat.
  7. Angkat dan biarkan sejuk.  Sos mesti pekat, manis dan masin.
  8. Untuk hidangan, ambil sehelai daun kaduk, isikan dengan bahan-bahan hiris dan kacang akhir sekali tuang 1/2 sudu kecil sos, balut rapi dan sedia di kunyah.


Miang Kham / Meang Khum


Miang Kham / Meang Khum shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;