Ikan Bakar Padang -
Ikan Bakar Padang
Bahan-bahan
2 ekor ikan bawal atau 6 ekor Ikan Kembung
2 biji limau nipis
1 cawan santan pekat
Minyak untuk menumis
gula dan garam secukupnya
Bahan kisar
15 tangkai cili merah
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 hiris halia
2 hiris kunyit
2 hiris lengkuas
2 batang serai
Penyediaan :
Cuci ikan, lumur dengan jus limau nipis dan garam, perap selama 15 minit.
Dalam kuali, tumis bahan-bahan kisar hingga pecah minyak.
Masukkan santan dan reneh hingga pekat. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya,
Angkat, biarkan sejuk dan Lumur hingga rata pada ikan.
Bungkus dalam daun pisang dan panggang hingga masak.
Ikan Bakar Padang
Ikan Bakar Padang shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
Ayam Lolipop / Chicken Lolipop -
Ayam Lolipop / Chicken Lolipop
Bahan-bahan
20 kepak ayam
1 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu kecil serbuk cili
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu kecil garam
Bancuhan Tepung
1/2 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kari daging
Air secukupnya
Penyediaan :
Potong kepak ayam bahagian pangkalnya. Kikis isi ayam ke bahagian bawah.
Gaul bersama serbuk kari, cili, lada hitam, serbuk pati ayam dan garam hingga rata. Ketepikan,
Satukan tepung gandum, tepung jagung, garam dan serbuk kari. Masukkan telur kacau rata.
Tuang air sedikit sedikit, kacau sehingga mendapat kepekatan seperti pancake.
Pegang tulang ayam dan celup bahagian bawahnya.
Goreng hingga keperangan.
Angkat dan toskan.
Hidang bersama sos kegemaran sos cili, mayonis
Bahan Sos :
1 sudu makan sos cili
1 sudu makan mayonis
1 sudu makan sos tomato
(Campurkan semua bahan sos dan hidang bersama ayam)
Ayam Lolipop / Chicken Lolipop shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
Ayam Lolipop / Chicken Lolipop
Bahan-bahan
20 kepak ayam
1 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu kecil serbuk cili
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu kecil garam
Bancuhan Tepung
1/2 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kari daging
Air secukupnya
Penyediaan :
Potong kepak ayam bahagian pangkalnya. Kikis isi ayam ke bahagian bawah.
Gaul bersama serbuk kari, cili, lada hitam, serbuk pati ayam dan garam hingga rata. Ketepikan,
Satukan tepung gandum, tepung jagung, garam dan serbuk kari. Masukkan telur kacau rata.
Tuang air sedikit sedikit, kacau sehingga mendapat kepekatan seperti pancake.
Pegang tulang ayam dan celup bahagian bawahnya.
Goreng hingga keperangan.
Angkat dan toskan.
Hidang bersama sos kegemaran sos cili, mayonis
Bahan Sos :
1 sudu makan sos cili
1 sudu makan mayonis
1 sudu makan sos tomato
(Campurkan semua bahan sos dan hidang bersama ayam)
Ayam Lolipop / Chicken Lolipop
Ayam Lolipop / Chicken Lolipop shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
Subscribe to:
Posts (Atom)