7 Apr 2018 0 comments

Chor Muang / Thai Dumplings

Chor Muang / Thai Dumplings -

Chor Muang / Thai Dumplings

Bahan Filing
2 sudu besar minyak
1 sudu besar bawang putih cincang
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1 cawan isi ayam cincang
1 sudu besar gula perang / gula melaka
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar sos ikan
1/4 sudu teh garam
1/2 cawan kacang tanah (sangai, tumbuk kasar)

Cara-cara :
Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga wangi.
Masukkan isi ayam masak hingga ayam berubah warna.
Perasakan dengan serbuk lada putih, gula, garam dan sos ikan.
Apabila hampir kering masukkan kacang tanah.
Gaul rata dan biarkan sejuk sebelum di isi ke dalam dumplings

Bahan Doh
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubikayu
2 sudu besar tepung pulut
1 sudu besar tepung wheat starch
1 cawan santan
1/4 sudu teh garam
1/2 cawan jus bunga telang **
1 sudu besar shortening

** 20 kuntum bunga telang di rebus dengan 1 cawan air

Cara-cara :
Satukan semua bahan doh kecuali shortening.
Kacau rata dan tapis ke dalam periuk non stick.
Masak dengan api perlahan, dan sentiasa di kacau.
Apabila doh hampir pekat, tutup api dan masukkan shortening.
Gaul rata hingga menjadi doh yang lembut.

Biarkan sejuk dan bungkus dengan plastik wrap.
Tabur tepung pulut di atas papan pencanai dan uli doh tadi hingga sebati.
Ambil doh seberat 20 gm, leperkan dan masukkan inti di tengahnya.

Tutup doh dan bulatkan, kemudian sepit dengan penyepit menjadi bentuk bunga.
Atur di dalam pengukus yang di alas daun pisang yang di sapu minyak.

Panaskan pengukus dan kukus selama 8-10 minit dengan api kecil.

Chor Muang / Thai Dumplings









Chor Muang / Thai Dumplings shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
6 Apr 2018 0 comments

Stim Popia Sayur

Stim Popia Sayur -

Stim Popia Sayur
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
8 helai kobis Napa / Kobis Cina
1 sudu teh tepung jagung di bancuh sedikit air
1 mangkuk hirisan carrot
1 1/2 mangkuk hirisan sengkuang
1/2 mangkuk hirisan cendawan fungus hitam


Bahan Tumis :
2 sudu besar bawang merah cincang
1 sudu besar bawang putih cincang
3 sudu besar udang kering, rendam dan toskan
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk pati ayam
3 sudu besar minyak untuk menumis


Bahan Sampingan :
Cili merah - Hiris panjang
Crabstik - Belah 2
Telur Dadar - Hiris panjang

Cara-cara :
  1. Celur daun kobis dalam air mendidih yang di campur dengan sedikit minyak hingga lembut.
  2. Angkat dan toskan.
  3. ATAU celur di dalam minyak panas sebentar.  Angkat dan masukkan ke dalam air untuk mengurangkan minyak.  Toskan
  4. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan udang hingga wangi.
  5. Masukkan hirisan sengkuang, carrot dan fungus.
  6. Perasakan dengan gula, garam dan serbuk pati ayam.
  7. Masukkan sedikit air dan tumis hingga sayuran lembut.
  8. Angkat dan tapis untuk mengeluarkan airnya.  
  9. Simpan air sayuran untuk di gunakan sebagai sos.

Cara Membungkus Popia :

  1. Potong sedikit pangkal kobis supaya senang mengulung.
  2. Letakkan sayuran tumis di atas helaian kobis bersama bahan sampingan. 
  3. Hirisan cili, crabstik dan telur dadar.  Kemudian gulung rapi
  4. Susun di dalam pengukus dan kukus selama 5 minit.

Sos Popia
Campurkan air sayuran dengan sedikit bancuhan tepung jagung.
Masak hingga hampir pekat dan tuang ke atas popia.

Stim Popia Sayur






Stim Popia Sayur shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;