16 Apr 2018 0 comments

Popia Sambal Sira Pedas

Popia Sambal Sira Pedas -

Popia Sambal Sira Pedas
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 paket kulit popia
6 batang crabstik, di hiris halus

Bahan Tumis :
3 ulas bawang merah,  cincang
2 ulas bawang putih, cincang
1 sudu besar udang kering, rendam dan toskan, cincang
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk pati ayam
3 sudu besar minyak untuk menumis
1 mangkuk hirisan carrot
1 1/2 mangkuk hirisan sengkuang

Pelekat :  1 sudu besar tepung gandum + 1 1/2 sudu besar air, bancuh
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan udang hingga wangi.
  2. Masukkan hirisan sengkuang dan carrot.
  3. Perasakan dengan gula, garam dan serbuk pati ayam.
  4. Tumis hingga sayuran lembut.
  5. Angkat dan tapis untuk mengeluarkan airnya. 

Cara Membungkus Popia :
  1. Ambil selembar kulit popia, letakkan inti sayur dan hirisan crabstick di tengahnya.  
  2. Kemudian gulung rapi.  Lekatkan hujung dengan pelekat supaya tidak terbuka sewaktu menggoreng.
  3. Goreng hingga keperangan.  
  4. Setelah siap, gaulkan dengan sambal sira.
  5. Tabur dengan sedikit bijan sangai.

Bahan Sambal Sira Pedas
15 tangkai cili kering, rebus hingga lembut, toskan.
1 sudu besar udang kering
10 ulas bawang putih
1/3 cawan gula
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak
Sedikit air

Cara-cara :
  1. Kisar cili, bawang putih dan udang kering hingga halus dengan sedikit air.
  2. Panaskan minyak dan tumis sebentar. 
  3. Masukkan sedikit air dan biarkan mendidih dan hampir kering.
  4. Masukkan gula dan garam secukupnya.
  5. Setelah sejuk, gaulkan dengan popia atau di asingkan sebagai sos pencicah.

Popia Sambal Sira Pedas


Popia Sambal Sira Pedas shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
7 Apr 2018 0 comments

Chor Muang / Thai Dumplings

Chor Muang / Thai Dumplings -

Chor Muang / Thai Dumplings

Bahan Filing
2 sudu besar minyak
1 sudu besar bawang putih cincang
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1 cawan isi ayam cincang
1 sudu besar gula perang / gula melaka
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar sos ikan
1/4 sudu teh garam
1/2 cawan kacang tanah (sangai, tumbuk kasar)

Cara-cara :
Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga wangi.
Masukkan isi ayam masak hingga ayam berubah warna.
Perasakan dengan serbuk lada putih, gula, garam dan sos ikan.
Apabila hampir kering masukkan kacang tanah.
Gaul rata dan biarkan sejuk sebelum di isi ke dalam dumplings

Bahan Doh
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubikayu
2 sudu besar tepung pulut
1 sudu besar tepung wheat starch
1 cawan santan
1/4 sudu teh garam
1/2 cawan jus bunga telang **
1 sudu besar shortening

** 20 kuntum bunga telang di rebus dengan 1 cawan air

Cara-cara :
Satukan semua bahan doh kecuali shortening.
Kacau rata dan tapis ke dalam periuk non stick.
Masak dengan api perlahan, dan sentiasa di kacau.
Apabila doh hampir pekat, tutup api dan masukkan shortening.
Gaul rata hingga menjadi doh yang lembut.

Biarkan sejuk dan bungkus dengan plastik wrap.
Tabur tepung pulut di atas papan pencanai dan uli doh tadi hingga sebati.
Ambil doh seberat 20 gm, leperkan dan masukkan inti di tengahnya.

Tutup doh dan bulatkan, kemudian sepit dengan penyepit menjadi bentuk bunga.
Atur di dalam pengukus yang di alas daun pisang yang di sapu minyak.

Panaskan pengukus dan kukus selama 8-10 minit dengan api kecil.

Chor Muang / Thai Dumplings









Chor Muang / Thai Dumplings shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;