20 Apr 2018 0 comments

Serikaya Labu

Serikaya Labu -

Serikaya Labu

Bahan-bahan
1 biji labu sederhana besar
300 ml santan pekat KARA
5 biji telur itik atau (campuran 4 telur itik dan 1 telur ayam) - kocok ringan
250gm gula melaka - di racik halus
1/2 sudu air kapur
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan - di gunting kecil dan di tumbuk

Cara-cara :
Racik gula melaka hingga halus.
Bersihkan labu, buang bahagian atasnya dan keluarkan biji labu dengan sudu hingga habis.
Cuci dan lap dengan tissu dapur hingga kering.  Ketepikan.
Tumbuk daun pandan, masukkan ke dalam telur, bersama santan, garam dan gula melaka.
Ramas2 dengan tangan hingga gula larut.  Tapis ke dalam jug kecil.

Tuangkan adunan tadi ke dalam labu.
Alas labu dengan bakul buluh untuk mengelakkkan air bertakung dan labu kekal bentuknya.
Kukus selama 1 jam sehingga adunan mengembang dan kental,

Sejukkan dahulu dan simpan di dalam peti sejuk sebelum dipotong.

Serikaya Labu


Serikaya Labu shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
19 Apr 2018 0 comments

Drumet Ayam Bakar Mentega

Drumet Ayam Bakar Mentega -

Drumet Ayam Bakar Mentega

Bahan-bahan
15 ketul drumet / sayap ayam
2 sudu besar mentega
5 sudu besar madu
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar cili kering kisar
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk pati ayam

Cara-cara :
Cairkan mentega di dalam periuk.
Masukkan madu, sos cili, cili kisar, garam dan serbuk pati ayam.
Masak dengan api sederhana hingga pekat.

Masukkan drumet ayam, gaul rata dan masak sebentar sehingga separuh masak.

Biarkan sehingga sejuk dan sosnya menjadi likat.
Gaul rata sekali lagi dan alihkan ke atas dulang yang di alas aluminium foil.

Bakar selama pada suhu 200C sehingga ayam keemasan.

Drumet Ayam Bakar Mentega


Drumet Ayam Bakar Mentega shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;