Serikaya Labu
Bahan-bahan
1 biji labu sederhana besar
300 ml santan pekat KARA
5 biji telur itik atau (campuran 4 telur itik dan 1 telur ayam) - kocok ringan
250gm gula melaka - di racik halus
1/2 sudu air kapur
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan - di gunting kecil dan di tumbuk
Cara-cara :
Racik gula melaka hingga halus.
Bersihkan labu, buang bahagian atasnya dan keluarkan biji labu dengan sudu hingga habis.
Cuci dan lap dengan tissu dapur hingga kering. Ketepikan.
Tumbuk daun pandan, masukkan ke dalam telur, bersama santan, garam dan gula melaka.
Ramas2 dengan tangan hingga gula larut. Tapis ke dalam jug kecil.
Tuangkan adunan tadi ke dalam labu.
Alas labu dengan bakul buluh untuk mengelakkkan air bertakung dan labu kekal bentuknya.
Kukus selama 1 jam sehingga adunan mengembang dan kental,
Sejukkan dahulu dan simpan di dalam peti sejuk sebelum dipotong.
Serikaya Labu
Serikaya Labu shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi