22 Apr 2018 0 comments

Milo Strawberry Puding

Milo Strawberry Puding -

Milo Strawberry Puding

Bahan A
200 ml susu cair
50 ml air
2 sudu besar MILO
1 sudu besar gula
1 sudu kecil serbuk agar-agar (5gm)

Bahan B
350 ml air
40 gm instant jelly strawberry NONA
1 sudu kecil serbuk agar-agar

8 biji strawberry di potong dadu

Gelas rendah 3 biji, sendengkan

Cara-cara :
Panaskan susu dan air, masukkan Milo, gula dan serbuk agar-agar.
Masak hingga mendidih.  Kacau hingga wapnya keluar.
Masukkan ke dalam jug kecil dan tuang dalam gelas yang di sendengkan.

Simpan di dalam peti sejuk sehingga beku.
Setelah beku, dirikan gelas dan isikan dengan strawberry.

Satukan bahan B dan masak hingga mendidih.

Tuang ke dalam gelas hingga penuh.
Simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidangkan.

Milo Strawberry Puding


Milo Strawberry Puding shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
20 Apr 2018 0 comments

Serikaya Labu

Serikaya Labu -

Serikaya Labu

Bahan-bahan
1 biji labu sederhana besar
300 ml santan pekat KARA
5 biji telur itik atau (campuran 4 telur itik dan 1 telur ayam) - kocok ringan
250gm gula melaka - di racik halus
1/2 sudu air kapur
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan - di gunting kecil dan di tumbuk

Cara-cara :
Racik gula melaka hingga halus.
Bersihkan labu, buang bahagian atasnya dan keluarkan biji labu dengan sudu hingga habis.
Cuci dan lap dengan tissu dapur hingga kering.  Ketepikan.
Tumbuk daun pandan, masukkan ke dalam telur, bersama santan, garam dan gula melaka.
Ramas2 dengan tangan hingga gula larut.  Tapis ke dalam jug kecil.

Tuangkan adunan tadi ke dalam labu.
Alas labu dengan bakul buluh untuk mengelakkkan air bertakung dan labu kekal bentuknya.
Kukus selama 1 jam sehingga adunan mengembang dan kental,

Sejukkan dahulu dan simpan di dalam peti sejuk sebelum dipotong.

Serikaya Labu


Serikaya Labu shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;