12 May 2018 0 comments

Udang Petai Hawflakes Masam Manis

Udang Petai Hawflakes Masam Manis -

Udang Petai Hawflakes Masam Manis
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
100 gm udang, buang kulit, tinggalkan ekornya
100 gm isi petai
3 tangkai cili padi, tumbuk kasar
1/2 labu bawang holand, potong kasar
2 tangkai daun bawang, potong pendek
4 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar cuka
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
4 keping hawflakes, cincang
2 sudu besar madu
1 1/2 cawan air
1 sudu besar bancuhan air tepung jagung
Minyak untuk menumis

Cara-cara :

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali.
  2. Tumis sebentar potongan bawang dan daun bawang.
  3. Tambahkan sos cili, cili tumbuk dan sos ikan, kacau rata.
  4. Masukkan air, hawflakes, gula, garam, cuka dan madu.
  5. Bila mendidih, masukkan petai dan masak seketika.
  6. Kemudian masukkan udang.
  7. Tambahkan bancuhan tepung jagung dan masak hingga kuah nampak sedikit pekat.


Udang Petai Hawflakes Masam Manis


Udang Petai Hawflakes Masam Manis shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
1 May 2018 0 comments

Mee Kari Penang

Mee Kari Penang -

Mee Kari Penang
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 paket mee kuning
1 cawan taugeh
2 keping paha ayam, potong sedang
10 ekor udang
3 tangkai kacang panjang, potong pendek
8 biji tauhu pok
1 liter air
1 cawan santan pekat

Bahan Pes Kari :
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 batang serai
4 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
3 biji buah keras
1 sudu besar garam
2 sudu besar gula batu kecil
1/3 cawan serbuk kari daging
2 sudu besar serbuk pati ayam
1/2 cawan minyak untuk menumis

Penyediaan Pes Kari :
Kisar halia, lengkuas, serai, bawang dan buah keras hingga halus.
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan rempah kari dan tumis dengan api perlahan hingga pecah minyak.
Setelah siap, angkat dan  ketepikan 2 sudu besar untuk tumisan ayam.
Bakinya akan di masukkan ke dalam kuah.

Bahan Ayam Tumis  :
2 sudu besar pes kari yang di ketepikan
Potongan ayam
1 sudu kecil serbuk pati ayam
sedikit minyak untuk menumis

Penyediaan Ayam Tumis :
Panaskan minyak, masukkan pes kari, masak dengan api kecil.
Masukkan ayam dan kacang panjang.  Gaul rata.
Tambah serbuk pati ayam dan kacau rata.
Angkat dan ketepikan.

Bahan Sambal Cili :
6 ulas bawang merah
3 sudu besar udang kering, rendam dan tos
1 sudu kecil belacan
1/2 cawan cili kering kisar
2 batang serai, ketuk
1 sudu kecil gula batu

Penyediaan Sambal Cili :
Kisar bawang, udang kering dan belacan hingga halus.
Panaskan sedikit minyak, tumis serai hingga naik bau.
Masukkan bahan kisar dan tumis hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan masak hingga pecah minyak.
Akhir sekali, tambahkan sedikit gula batu dan masak hingga gula hancur.

Cara-cara :
Didihkan air di dalam periuk, celur kacang panjang sebentar.
Angkat dan masukkan ke dalam air sejuk.  Toskan
Kemudian celur tauhu pok sebentar untuk membuang minyaknya.
Angkat dan siram air sejuk.  Tekan atau ramas hingga airnya kering.
Potong 2 dan ketepikan.

Penyediaan Kuah Kari :
Didihkan 1 liter air rebusan, masukkan ayam dan masak sebentar.
Angkat dan masukkan ke dalam air sejuk.  Toskan.
Dalam air rebusan yang sama, masukkan udang, celur sebentar.
Angkat dan masukkan ke dalam air sejuk.  Toskan.
Masukkan pes kari ke dalam air rebusan.
Bila mendidih, masukkan gula batu, garam dan serbuk pati ayam secukupnya.
Akhir sekali masukkan santan.
Setelah mendidih, masukkan tauhu pok.
Untuk hidangan, masukkan mee dan taugeh yang di celur ke dalam mangkuk.
Tambahkan kuah dan hidang bersama ayam tumis, udang dan sambal cili.

Mee Kari Penang


Mee Kari Penang shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;