13 May 2018 0 comments

Seafood Spagetthi

Seafood Spagetthi -

Seafood Spagetthi
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1/2 paket spagetthi
1 cawan udang
sedikit garam dan serbuk lada hitam
Minyak zaitun
2 ulas bawang putih, cincang halus
4 hiris halia, hiris halus
2 tangkai cili hijau, buang biji potong dadu
1 1/2 cawan kepah
1 1/2 cawan tomato ceri, belah 2
4 batang crabstik, potong pendek
1 cawan stock ayam atau (1 cawan air + 1 sudu makan stok pekat ayam maggi)
1 biji limau nipis
Daun ketumbar

Cara-cara :
  1. Gaul udang bersama sedikit garam, serbuk lada lada dan sedikit minyak zaitun.
  2. Perap sebentar kemudian goreng dengan sedikit minyak hingga udang kemerahan.
  3. Angkat dan ketepikan dulu,
  4. Rebus spagetthi dengan sedikit minyak hingga lembut.
  5. Angkat dan toskan, gaul dengan sedikit minyak zaitun.  Ketepikan.
  6. Panaskan sedikit minyak zaitun, tumis bawang putih, halia dan cili hijau sebentar.
  7. Tambahkan tomato, stock ayam, garam, serbuk lada putih, lada hitam dan kepah.
  8. Tutup kuali dengan penutup dan masak sebentar.
  9. Masukkan crabstick, jus limau nipis dan parutan kulit limau.  Gaul rata.
  10. Akhir sekali masukkan spagetthi dan gaul rata.
  11. Hidang di dalam pinggan dengan taburan daun ketumbar.


Seafood Spagetthi


Seafood Spagetthi shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
12 May 2018 0 comments

Udang Petai Hawflakes Masam Manis

Udang Petai Hawflakes Masam Manis -

Udang Petai Hawflakes Masam Manis
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
100 gm udang, buang kulit, tinggalkan ekornya
100 gm isi petai
3 tangkai cili padi, tumbuk kasar
1/2 labu bawang holand, potong kasar
2 tangkai daun bawang, potong pendek
4 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar cuka
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
4 keping hawflakes, cincang
2 sudu besar madu
1 1/2 cawan air
1 sudu besar bancuhan air tepung jagung
Minyak untuk menumis

Cara-cara :

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali.
  2. Tumis sebentar potongan bawang dan daun bawang.
  3. Tambahkan sos cili, cili tumbuk dan sos ikan, kacau rata.
  4. Masukkan air, hawflakes, gula, garam, cuka dan madu.
  5. Bila mendidih, masukkan petai dan masak seketika.
  6. Kemudian masukkan udang.
  7. Tambahkan bancuhan tepung jagung dan masak hingga kuah nampak sedikit pekat.


Udang Petai Hawflakes Masam Manis


Udang Petai Hawflakes Masam Manis shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;