28 May 2018 0 comments

Som Tam Salad Salt & Pepper Squid

Som Tam Salad Salt & Pepper Squid -

Som Tam Salad Salt & Pepper Squid
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 bungkus Salt & Pepper Squid Pacific West
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
Panaskan minyak dengan api sederhana.
Goreng sotong terus dari freezer hingga keperangan.  Angkat dan toskan.

Bahan Som Tam
6 tangkai cili padi
2 sudu besar udang kering
2 ulas bawang putih
1 sudu besar gula melaka diracik halus
sedikit garam
1/2 biji betik separuh masak, di sagat
1 batang carrot, sagat
3 tangkai kacang panjang - patahkan
2 biji tomato, potong baji - lecek sedikit
2 biji limau  nipis ambil jusnya
1 sudu besar sos ikan

Bahan Sampingan
1/4 cawan kacang tanah, di goreng dan di tumbuk kasar

Cara-cara :
  1. Tumbuk kasar cili padi, udang kering dan bawang putih.
  2. Masukkan gula melaka dan garam, tumbuk hingga rata.
  3. Masukkan kacang panjang dan tomato, tumbuk kasar hingga pecah saja.
  4. Kemudian masukkan parutan betik dan carrot, tumbuk sedikit sambil di balik dan di gaul sebati.
  5. Akhir sekali masukkan sos ikan dan perahan jus limau.  Rasa biar pedas dan masam.
  6. Masukkan ke dalam pinggan dan tabur kacang tanah di atasnya.
  7. Hidang bersama sotong goreng.

Som Tam Salad Salt & Pepper Squid


Som Tam Salad Salt & Pepper Squid shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
17 May 2018 0 comments

Biskut Onde Onde Oatmeal

Biskut Onde Onde Oatmeal -

Biskut Onde Onde Oatmeal
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan A
130 gm tepung gandum
20 gm kelapa kering
20 gm santan serbuk
130 gm Quaker instant Oatmeal
1/2 sudu kecil baking soda
1/2 sudu kecil baking powder
1/4 sudu teh garam

Bahan B
150 gm mentega
60 gm gula perang
1 sudu kecil pandan emulco
1/2 sudu kecil pewarna hijau

Salutan :  Putih telur dan kelapa kering
Hiasan :  Gula melaka, di racik kecil

Cara-cara :
  1. Satukan semua bahan A, gaul rata.  Ketepikan.
  2. Putar bahan B hingga berkrim, masukkan bahan A sedikit demi sedikit.
  3. Uli hingga rata, ambil doh sebesar ibu jari dan bulat-bulatkan.
  4. Celup dalam putih telur dan gulingkan ke dalam kelapa kering.
  5. Atur di dalam dulang pembakar yang di alas baking paper.
  6. Letak gula melaka sebagai hiasan di tengahnya.
  7. Bakar pada suhu 150C di rak bawah selama 15 minit.
  8. Alihkan ke rak atas dan bakar selama 10 minit lagi.

Biskut Onde Onde Oatmeal




Biskut Onde Onde Oatmeal shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;