Pulut Pandan Jala Mas
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
1 cawan beras pulut
1/2 cawan santan kotak
1/2 cawan air
setitis pewarna hijau
3 sudu besar gula pasir
1/4 sudu teh garam
10 helai daun pandan, potong2
Kacang hijau tanpa kulit atau bijan (sangai)
Kacang tanah goreng, tumbuk kasar
Kelapa parut muda, gaul sedikit garam
2 keping jala mas, di carik2
Penyediaan :
- Kisar daun pandan bersama 2 cawan air dan tapis.
- Cuci beras pulut dan rendam bersama jus daun pandan dan sedikit pewarna hijau selama 1 jam.
- Toskan dan kukus selama 20 minit hingga masak. Angkat dan masukkan ke dalam bekas.
- Masak santan, air, gula dan garam hingga gula larut.
- Gaulkan bersama pulut tadi hingga rata. Kukus semula selama 10 minit.
- Hidang pulut bersama taburan kelapa parut, jala mas dan kacang.
- Jika suka boleh dihidang bersama sos santan.
Sos Santan
500ml santan sederhana pekat
1 sudu besar tepung beras
1/4 sudu teh garam
1 helai daun pandan - di simpul
Cara-cara :
Satukan semua bahan, masak hingga pekat.
Pulut Pandan Jala Mas
Pulut Pandan Jala Mas shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi