1 Aug 2018 0 comments

Pulut Pandan Jala Mas

Pulut Pandan Jala Mas -

Pulut Pandan Jala Mas
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 cawan beras pulut
1/2 cawan santan kotak
1/2 cawan air
setitis pewarna hijau
3 sudu besar gula pasir
1/4 sudu teh garam
10 helai daun pandan, potong2

Kacang hijau tanpa kulit atau bijan (sangai)
Kacang tanah goreng, tumbuk kasar
Kelapa parut muda, gaul sedikit garam
2 keping jala mas, di carik2

Penyediaan :

  1. Kisar daun pandan bersama 2 cawan air dan tapis.
  2. Cuci beras pulut dan rendam bersama jus daun pandan dan sedikit pewarna hijau selama 1 jam.
  3. Toskan dan kukus selama 20 minit hingga masak.  Angkat dan masukkan ke dalam bekas.
  4. Masak santan, air, gula dan garam hingga gula larut.
  5. Gaulkan bersama pulut tadi hingga rata.  Kukus semula selama 10 minit.
  6. Hidang pulut bersama taburan kelapa parut, jala mas dan kacang.
  7. Jika suka boleh dihidang bersama sos santan.


Sos Santan
500ml santan sederhana pekat
1 sudu besar tepung beras
1/4 sudu teh garam
1 helai daun pandan - di simpul

Cara-cara :
Satukan semua bahan, masak hingga pekat.

Pulut Pandan Jala Mas


Pulut Pandan Jala Mas shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
31 Jul 2018 0 comments

Cherry Almond Tart

Cherry Almond Tart -

Cherry Almond Tart
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Kulit Pastri
240 gm tepung gandum
40 gm cornflakes kisar halus
20 gm serbuk almond
170 gm mentega sejuk, potong kecil
2 sudu makan gula aising
2 sudu makan air ais

Cara-cara :
  1. Satukan tepung, cornflakes dan serbuk almond.
  2. Masukkan mentega dan gaul dengan hujung jari hingga menjadi serbuk roti.
  3. Masukkan gula aising dan gaul sebati.
  4. Masukkan air ais dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
  5. Bungkus doh dengan plastik wrap dan simpan 30 minit dalam peti sejuk.
  6. Canai doh kulit tart sederhana nipis.
  7. Masukkan ke dalam acuan tart yang di sapu mentega.
  8. Tekan doh ke dalam acuan dengan kemas supaya melekat dengan sempurna.
  9. Trim lebihan doh di bahagian atas, cucuk dasarnya dengan garpu.
  10. Bakar di dalam oven pada suhu 175C selama 15 minit.
  11. Angkat dan sejukkan sebentar.

Bahan Kek
125 gm mentega, suhu bilik
60 gm gula kaster
1 sudu kecil esen vanilla
2 biji telur
1 cawan serbuk almond
60 gm tepung gandum
1 packet cherry segar atau pitted cherry
gula aising untuk deco

Cara-cara :

  1. Panaskan oven pada suhu 160C.
  2. Putar mentega dan gula hingga kembang dan putih.
  3. Masukkan telur satu persatu, putar sebati.
  4. Masukkan serbuk almond dan tepung, gaul sebati.
  5. Isi adunan ke dalam kulit tart hampir penuh, ratakan dengan spatula.
  6. Tekan buah cherry ke dalam adunan hingga penuh.
  7. Bakar semula pada suhu 160C selama 25 minit atau hingga adunan kek keperangan.
  8. Setelah masak tabur dengan gula aising.

Cherry Almond Tart


Cherry Almond Tart shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;