Macaroons Strawberi & Kelapa
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Resipi : Chef Zam
Bahan-bahan:
4 biji putih telur
100g gula halus
1 sudu teh ekstrak vanilla
370g kelapa parut kering kasar
1 cawan strawberi - dipotong dadu
Acuan berlubang yang digris atau dulang yang di alas kertas minyak
Kaedah:
- Panaskan ketuhar pada suhu 160*C.
- Pukul putih telur, gula, dan vanilla pada kelajuan sederhana sehingga kembang.
- Kaupbalik kelapa ke dalamnya hingga sebati.
- Adunan akan menjadi basah dan melekit.
- Tutup adunan dengan plastik wrap dan biarkan di dalam peti ais selama 30 minit dan kelapa akan menyerap semua cecair.
- Sementara itu, tekap strawberi dengan tuala kering.
- Kaupbalik strawberi ke dalam adunan kelapa.
- Sudukan adunan ke atas acuan hingga penuh.
- Pastikan bentuknya padat dan kemas.
- Bakar sehingga keperangan lebih kurang 20-22 minit.
Macaroons Strawberi & Kelapa
Macaroons Strawberi & Kelapa shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi