2 Aug 2018 0 comments

Macaroons Strawberi & Kelapa

Macaroons Strawberi & Kelapa -

Macaroons Strawberi & Kelapa
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Resipi : Chef Zam

Bahan-bahan:
4 biji putih telur
100g gula halus
1 sudu teh ekstrak vanilla
370g kelapa parut kering kasar
1 cawan strawberi - dipotong dadu

Acuan berlubang yang digris atau dulang yang di alas kertas minyak


Kaedah:
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 160*C.
  2. Pukul putih telur, gula, dan vanilla pada kelajuan sederhana sehingga kembang. 
  3. Kaupbalik kelapa ke dalamnya hingga sebati. 
  4. Adunan akan menjadi basah dan melekit. 
  5. Tutup adunan dengan plastik wrap dan biarkan di dalam peti ais selama 30 minit dan kelapa akan menyerap semua cecair.
  6. Sementara itu, tekap strawberi dengan tuala kering. 
  7. Kaupbalik strawberi ke dalam adunan kelapa.
  8. Sudukan adunan ke atas acuan hingga penuh. 
  9. Pastikan bentuknya padat dan kemas.
  10. Bakar sehingga keperangan lebih kurang 20-22 minit.


Macaroons Strawberi & Kelapa


Macaroons Strawberi & Kelapa shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
1 Aug 2018 0 comments

Pulut Pandan Jala Mas

Pulut Pandan Jala Mas -

Pulut Pandan Jala Mas
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 cawan beras pulut
1/2 cawan santan kotak
1/2 cawan air
setitis pewarna hijau
3 sudu besar gula pasir
1/4 sudu teh garam
10 helai daun pandan, potong2

Kacang hijau tanpa kulit atau bijan (sangai)
Kacang tanah goreng, tumbuk kasar
Kelapa parut muda, gaul sedikit garam
2 keping jala mas, di carik2

Penyediaan :

  1. Kisar daun pandan bersama 2 cawan air dan tapis.
  2. Cuci beras pulut dan rendam bersama jus daun pandan dan sedikit pewarna hijau selama 1 jam.
  3. Toskan dan kukus selama 20 minit hingga masak.  Angkat dan masukkan ke dalam bekas.
  4. Masak santan, air, gula dan garam hingga gula larut.
  5. Gaulkan bersama pulut tadi hingga rata.  Kukus semula selama 10 minit.
  6. Hidang pulut bersama taburan kelapa parut, jala mas dan kacang.
  7. Jika suka boleh dihidang bersama sos santan.


Sos Santan
500ml santan sederhana pekat
1 sudu besar tepung beras
1/4 sudu teh garam
1 helai daun pandan - di simpul

Cara-cara :
Satukan semua bahan, masak hingga pekat.

Pulut Pandan Jala Mas


Pulut Pandan Jala Mas shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;