5 Aug 2018 0 comments

Kerabu Kerang Ala Thai

Kerabu Kerang Ala Thai -

Kerabu Kerang Ala Thai

Bahan-bahan
1 kg kerang
5 ulas bawang putih
6 tangkai cili padi atau lebih
1 batang serai, hiris halus
1 sudu besar sos ikan
4 sudu besar jus limau nipis
1/2 keping gula melaka atau gula somtam
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan tomato ceri, belah 2
3 biji limau nipis, hiris
1 ulas bawang merah, hiris
1 tangkai daun ketumbar, hiris

Cara-cara :

  1. Cuci kerang hingga bersih.
  2. Didihkan air dalam periuk, masukkan kerang dan masak sebentar.
  3. Masak dalam 3-4 minit jangan sampai kerang terbuka.
  4. Toskan dan masukkan ke dalam bekas berisi air ais.
  5. Toskan dan buka kulitnya separuh, masukkan ke dalam pinggan.
  6. Tumbuk kasar bawang putih, cili padi dan serai.
  7. Masukkan gula melaka, tumbuk hingga gula hancur.
  8. Masukkan perahan jus limau, sos ikan, gula dan garam. gaul rata.
  9. Akhir sekali masukkan tomato ceri dan hirisan limau nipis.
  10. Tumbuk2 sedikit dan gaul rata.  Tuang ke atas kerang, gaul rata.
  11. Hidang dengan hirisan bawang merah dan daun ketumbar.


Kerabu Kerang Ala Thai


Kerabu Kerang Ala Thai shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
2 Aug 2018 0 comments

Macaroons Strawberi & Kelapa

Macaroons Strawberi & Kelapa -

Macaroons Strawberi & Kelapa
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Resipi : Chef Zam

Bahan-bahan:
4 biji putih telur
100g gula halus
1 sudu teh ekstrak vanilla
370g kelapa parut kering kasar
1 cawan strawberi - dipotong dadu

Acuan berlubang yang digris atau dulang yang di alas kertas minyak


Kaedah:
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 160*C.
  2. Pukul putih telur, gula, dan vanilla pada kelajuan sederhana sehingga kembang. 
  3. Kaupbalik kelapa ke dalamnya hingga sebati. 
  4. Adunan akan menjadi basah dan melekit. 
  5. Tutup adunan dengan plastik wrap dan biarkan di dalam peti ais selama 30 minit dan kelapa akan menyerap semua cecair.
  6. Sementara itu, tekap strawberi dengan tuala kering. 
  7. Kaupbalik strawberi ke dalam adunan kelapa.
  8. Sudukan adunan ke atas acuan hingga penuh. 
  9. Pastikan bentuknya padat dan kemas.
  10. Bakar sehingga keperangan lebih kurang 20-22 minit.


Macaroons Strawberi & Kelapa


Macaroons Strawberi & Kelapa shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;