12 Sept 2018 0 comments

Puding Kastard Buah Ringkas

Puding Kastard Buah Ringkas -

Puding Kastard Buah Ringkas
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 cawan susu segar atau susu soya
2 sudu besar gula pasir
4 sudu besar tepung kastard

Buah-buahan segar yang di sukai, di potong kecil
Strawberry, blueberry, kiwi, delima dan lain-lain

Cara-cara :
  1. Satukan tepung kastard dan sedikit air.  Kacau hingga larut.
  2. Panaskan susu segar, masukkan gula dan kacau hingga gula larut.
  3. Tuang bancuhan tepung kastard dan masak dengan api sederhana hingga pekat.
  4. Sentiasa kacau supaya tidak berketul.
  5. Tuang ke dalam mangkuk dan tutup dengan plastik wrap.
  6. Simpan di dalam peti ais sehingga sejuk.
  7. Keluarkan dari peti sejuk dan kacau kastard hingga lembut.
  8. Masukkan potongan buah-buahan dan gaul rata.
  9. Masukkan ke dalam gelas dessert dan sedia di hidang.

Puding Kastard Buah Ringkas


Puding Kastard Buah Ringkas shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
11 Sept 2018 0 comments

Fluffy Pancakes Paling Lembut

Fluffy Pancakes Paling Lembut -

Fluffy Pancakes Paling Lembut
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
2 cawan susu segar
2 sudu besar gula kaster
2 biji kuning telur
1/3 cawan mentega cair

3 biji putih telur, putar hingga kental dan bertanduk (meringue)

Non stick pan kecil, di oles mentega

Cara-cara :
  1. Ayak tepung, soda bikarbonat dan baking powder.
  2. Dalam mangkuk, satukan susu segar, gula, kuning telur dan mentega cair.
  3. Whisk hingga rata.
  4. Masukkan tepung dan whisk hingga sebati dan licin.
  5. Masukkan putih telur (meringue) sedikit demi sedikit dan kaup balik hingga sebati.
  6. Panaskan non stick pan, tuang adunan dan bakar dengan api paling perlahan.
  7. Tutup kuali dengan penutup dan masak hingga permukaan atas kering.


Boleh di makan bersama sapuan mentega, peanut butter, madu, nutela atau yang di sukai.


Fluffy Pancakes Paling Lembut


Fluffy Pancakes Paling Lembut shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;