14 Sept 2018 0 comments

Kuih Bom Keledek Ungu

Kuih Bom Keledek Ungu -

Kuih Bom Keledek Ungu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
200 gm tepung pulut
50 gm tepung ubikayu
Air rebusan ubi secukupnya
200 gm keledek ungu
1/4 sudu teh garam

Cara-cara :
Keledek di buang kulit, cuci bersih dan rebus hingga empuk.
Keluarkan keledek dan simpan air rebusan untuk menguli dan mengisar.
Lecek keledek, masukkan ke dalam pengisar dengan secukupnya air rebusan ubi.
Kisar hingga halus.
Satukan tepung pulut, tepung ubi, garam dan keledek kisar.
Masukkan air rebusan sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh.
Bulat2 doh dan leperkan, isi inti dan bulatkan kembali.
Golekkan ke atas bijan hingga bersalut rata.
Goreng dalam minyak yang banyak dengan api kecil sehingga keperangan.

Nota :  Air rebusan ubi menjadikan warna kuih lebih pekat dan rasa lebih manis,


Inti Kacang Hijau

Bahan-bahan
100 gm kacang hijau tanpa kulit
60 gm gula
1/4 sudu teh garam
60 ml santan pekat

Cara-cara :
Rendam kacang hijau selama 4 jam atau lebih.
Rebus atau kukus sehingga lembut.
Masukkan ke dalam pengisar bersama sedikit air, gula, garam dan santan.
Kacau di atas periuk non-stick hingga kering.
Bila sejuk, bulat2 sebagai inti.

Kuih Bom Keledek Ungu


Kuih Bom Keledek Ungu shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
12 Sept 2018 0 comments

Puding Kastard Buah Ringkas

Puding Kastard Buah Ringkas -

Puding Kastard Buah Ringkas
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 cawan susu segar atau susu soya
2 sudu besar gula pasir
4 sudu besar tepung kastard

Buah-buahan segar yang di sukai, di potong kecil
Strawberry, blueberry, kiwi, delima dan lain-lain

Cara-cara :
  1. Satukan tepung kastard dan sedikit air.  Kacau hingga larut.
  2. Panaskan susu segar, masukkan gula dan kacau hingga gula larut.
  3. Tuang bancuhan tepung kastard dan masak dengan api sederhana hingga pekat.
  4. Sentiasa kacau supaya tidak berketul.
  5. Tuang ke dalam mangkuk dan tutup dengan plastik wrap.
  6. Simpan di dalam peti ais sehingga sejuk.
  7. Keluarkan dari peti sejuk dan kacau kastard hingga lembut.
  8. Masukkan potongan buah-buahan dan gaul rata.
  9. Masukkan ke dalam gelas dessert dan sedia di hidang.

Puding Kastard Buah Ringkas


Puding Kastard Buah Ringkas shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;