Kuih Bom Keledek Ungu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
200 gm tepung pulut
50 gm tepung ubikayu
Air rebusan ubi secukupnya
200 gm keledek ungu
1/4 sudu teh garam
Cara-cara :
Keledek di buang kulit, cuci bersih dan rebus hingga empuk.
Keluarkan keledek dan simpan air rebusan untuk menguli dan mengisar.
Lecek keledek, masukkan ke dalam pengisar dengan secukupnya air rebusan ubi.
Kisar hingga halus.
Satukan tepung pulut, tepung ubi, garam dan keledek kisar.
Masukkan air rebusan sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh.
Bulat2 doh dan leperkan, isi inti dan bulatkan kembali.
Golekkan ke atas bijan hingga bersalut rata.
Goreng dalam minyak yang banyak dengan api kecil sehingga keperangan.
Nota : Air rebusan ubi menjadikan warna kuih lebih pekat dan rasa lebih manis,
Inti Kacang Hijau
Bahan-bahan
100 gm kacang hijau tanpa kulit
60 gm gula
1/4 sudu teh garam
60 ml santan pekat
Cara-cara :
Rendam kacang hijau selama 4 jam atau lebih.
Rebus atau kukus sehingga lembut.
Masukkan ke dalam pengisar bersama sedikit air, gula, garam dan santan.
Kacau di atas periuk non-stick hingga kering.
Bila sejuk, bulat2 sebagai inti.
Kuih Bom Keledek Ungu
Kuih Bom Keledek Ungu shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi