19 Sept 2018 0 comments

Pastry Fruits Cake / Cupcakes

Pastry Fruits Cake / Cupcakes -

Pastry Fruits Cake / Cupcakes
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Sumber : Ainie Syeema / Aznie Khasri

Bahan-bahan
100 gm mentega
160 gm gula halus
3 biji telur ayam A
210 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar parutan kulit oren
2 sudu besar sourcream / yogurt

Buahan citrus strawberry, blueberry, kiwi
atau buah dalam tin, peach, limau mandarin (di toskan dahulu)

Acuan cupcake di alas papercup
atau loyang 8in di alas dan di leser mentega

Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 175C.
  2. Ayak tepung dan baking powder.  Ketepikan.
  3. Putar mentega dan gula hingga kembang dan berkrim.
  4. Masukkan telur satu persatu dan putar perlahan hingga sebati.
  5. Tambahkan esen vanilla dan parutan kulit oren.
  6. Putar perlahan, tambahkan tepung dan putar hingga rata.
  7. Akhir sekali masukkan sourcream atau yogurt, putar hingga sebati.
  8. Tuang adunan 3/4 penuh ke dalam papercup. hentak loyang beberapa kali supaya serata.
  9. Tabur dengan hirisan buah-buahan.
  10. Bakar di rak tengah selama 25minit untuk cupcake dan 45minit jika guna acuan kek 8in.
  11. Cucuk dengan lidi atau cake tester untuk pastikan kek dah masak.
  12. Keluarkan dari oven dan biarkan kek betul-betul sejuk sebelum di tabur snow powder atau gula aising.
  13. atau di hidang bersama creamy vanilla sauce.

Creamy Vanila Sauce

Bahan-bahan
1 cawan susu cair
1 cawan whipping cream
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar gula pasir
4 biji kuning telur

Cara-cara :
  1. Panaskan susu cair, whipping cream dan esen vanilla hingga berbuih kecil tepi periuk.
  2. Tutup api. 
  3. Pukul kuning telur bersama gula hingga sebati.
  4. Masukkan campuran susu panas tadi ke dalam telur sedikit demi sedikit dan whisk hingga sebati.
  5. Tuang semula kedalam periuk dan masak dengan api kecil hingga hampir pekat.
  6. Sentiasa kacau supaya tidak hangus.
  7. Angkat dan tapis ke dalam mangkuk.  Tutup permukaan mangkuk dengan plastik wrap.
  8. Simpan di dalam peti ais sehingga sejuk sebelum dihidangkan bersama cake atau cupcake.

TIPS
  1. Mengaul buah dengan gula seperti sesetengah resipi akan menyebabkan buah berair dan hilang bentuk apabila di bakar.
  2. Setelah masukkan adunan, hentakkan loyang sebanyak 3 @ 4 kali,  Supaya tiada ruang udara di dalam.  Kemudian baru susun buah-buahan.
  3. Buah dalam tin hendaklah di toskan airnya dan keringkan di atas tisu dapur supaya tidak berair.
  4. Hiris buah tebal sedikit supaya tidak tenggelam.
  5. Jangan bakar hingga permukaan kek terlalu perang kerana kek akan menjadi keras.

Pastry Fruits Cake / Cupcakes


Pastry Fruits Cake / Cupcakes shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
14 Sept 2018 0 comments

Kuih Bom Keledek Ungu

Kuih Bom Keledek Ungu -

Kuih Bom Keledek Ungu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
200 gm tepung pulut
50 gm tepung ubikayu
Air rebusan ubi secukupnya
200 gm keledek ungu
1/4 sudu teh garam

Cara-cara :
Keledek di buang kulit, cuci bersih dan rebus hingga empuk.
Keluarkan keledek dan simpan air rebusan untuk menguli dan mengisar.
Lecek keledek, masukkan ke dalam pengisar dengan secukupnya air rebusan ubi.
Kisar hingga halus.
Satukan tepung pulut, tepung ubi, garam dan keledek kisar.
Masukkan air rebusan sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh.
Bulat2 doh dan leperkan, isi inti dan bulatkan kembali.
Golekkan ke atas bijan hingga bersalut rata.
Goreng dalam minyak yang banyak dengan api kecil sehingga keperangan.

Nota :  Air rebusan ubi menjadikan warna kuih lebih pekat dan rasa lebih manis,


Inti Kacang Hijau

Bahan-bahan
100 gm kacang hijau tanpa kulit
60 gm gula
1/4 sudu teh garam
60 ml santan pekat

Cara-cara :
Rendam kacang hijau selama 4 jam atau lebih.
Rebus atau kukus sehingga lembut.
Masukkan ke dalam pengisar bersama sedikit air, gula, garam dan santan.
Kacau di atas periuk non-stick hingga kering.
Bila sejuk, bulat2 sebagai inti.

Kuih Bom Keledek Ungu


Kuih Bom Keledek Ungu shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;