21 Sept 2018 0 comments

Tortillas Fajitas Ayam Mexico

Tortillas Fajitas Ayam Mexico -

Tortillas Fajitas Ayam Mexico
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Sumber :  LinaThomas

Bahan-bahan :

Bumbu :
3 sudu kecil serbuk cili (atau 2 sudu kecil serbuk cili + 1 sudu kecil paprika)
1 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1 1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam

Fajitas Filling :
3 keping dada ayam tanpa tulang, dihiris 1/2 inci memanjang
1 biji bawang besar bombay di hiris memanjang
1 biji cili capsicum merah
1 biji cili capsicum hijau
1 biji cili capsicum kuning
2 ulas bawang putih di cincang halus
3 sudu besar minyak zaitun
2 sudu besar jus limau nipis segar
3 sudu besar daun sup cincang

Topping pilihan :
8 keping roti tortillas KAWAN
Sour cream
Hirisan avocado atau guacamole
Tomato di potong dadu
Parutan keju

Caranya:
Panaskan ketuhar hingga 200 ° C.
Sapu sedikit minyak zaitun rata dalam loyang pembakar besar.

Untuk bumbu :
Dalam mangkuk kecil, campurkan bersama serbuk cili, cumin, ketumbar, 1 1/2 sudu kecil garam dan 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam, ketepikan.

Untuk Fajita Filling :

  1. Masukkan kesemua cili capsicum dan bawang bombay ke dalam loyang yang telah di sapu dengan minyak zaitun, masukkan ayam, taburkan bawang putih dan bumbu sekata di atas ayam. Masukkan minyak zaitun dan kacau sebati. Ratakan ke dalam loyang pembakar.
  2. Bakar dalam ketuhar kira-kira 20 minit.
  3. Bungkus roti tortillas dengan foil dan panas di dalam ketuhar selama 5 minit terakhir memasak fajita.
  4. Akhir sekali dah siap bakar, keluarkan dari ketuhar masukkan jus limau nipis dan taburkan dengan daun sup, kacau sebati.
  5. Hidangkan dengan tortilla suam dengan topping yang dikehendaki.


Tortillas Fajitas Ayam Mexico


Tortillas Fajitas Ayam Mexico shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
20 Sept 2018 0 comments

Apam Keledek Ungu

Apam Keledek Ungu -

Apam Keledek Ungu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Doh Penaik (Starter Doh)
60 gm tepung gandum
110 ml air suam
11 gm ragi instant (3 sudu teh)

Bahan-bahan
350 gm keledek ungu kukus, lecek halus
300 gm gula pasir
1/2 sudu teh garam
3 biji telur A, pukul ringan
380 gm tepung gandum
200 ml santan kotak
100 ml air

Cara-cara :
  1. Gaul doh penaik hingga rata di dalam mangkuk.
  2. Tutup dengan plastik wrap dan rehatkan selama 30 minit hingga kembang.
  3. Lecek ubi, gula dan garam hingga hancur.
  4. Tambah telur, gaul rata.
  5. Masukkan doh penaik, gaul rata.
  6. Tambah tepung berselang seli dengan santan, gaul rata.
  7. Rehatkan adunan selama 30 minit hingga kembang.
  8. Siapkan acuan kuih, oles sedikit minyak.
  9. Aduk2 adunan dan tuang setinggi acuan.
  10. Jarakkan acuan supaya kuih kembang dan merekah.
  11. Kukus 20 minit dengan api besar.

Apam Keledek Ungu


Apam Keledek Ungu shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;