1 Oct 2018 0 comments

Apple Pie Cupcake

Apple Pie Cupcake -

Apple Pie Cupcake
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Filling Apple
3 sudu besar gula pasir
3 biji epal, potong dadu
1 sudu besar jus lemon
1 sudu besar parutan kulit lemon
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1/4 sudu teh garam
2 sudu besar mentega tawar
2 sudu kecil. tepung gandum

Penyediaan Filling Apple :
Cairkan mentega di dalam kuali non stick.
Masukkan epal, gula pasir, jus lemon, kulit lemon, serbuk kayu manis dan garam.
Masak di atas api sederhana sehingga epal lembut dan hampir kering.
Tabur tepung dan kacau sehingga mengental.
Angkat dan sejukkan

Adunan Cupcake
1 1/2 cawan tepung serba guna
1 1/2 sudu teh serbuk penaik
1 sudu kecil serbuk kayu manis
1/4 sudu teh serbuk buah pala
1/4 sudu teh garam
3/4 cawan gula kaster
2 biji telur
170 ml mentega cair
2 sudu kecil esen vanila
1/2 cawan susu cair

Penyediaan Cupcakes :
  1. Panaskan ketuhar pada 175C.
  2. Isi acuan muffin dengan cawan kertas.
  3. Satukan tepung, serbuk penaik, serbuk kayu manis, pala dan garam dalam mangkuk sederhana.
  4. Dalam mangkuk lain pukul gula dan telur sehingga ringan dan berkrim.
  5. Masukkan mentega cair dan esen vanila.  Gaul rata.
  6. Masukkan tepung dan susu berselang seli sambil kaup balik adunan hingga sebati.
  7. Tuang 1/2 adunan ke dalam cawan kertas, dan letak 1 sudu besar filling epal di tengah.
  8. Bakar selama kira-kira 20-25 minit atau sehingga masak.
  9. Sejukkan cupcakes sebelum di letakkan cream frosting.


Frosting Krim Keju
125 gm cream cheese, lembutkan
2 sudu besar gula aising
1/3 cawan dairy whipping cream
Kayu manis, untuk percikan

Penyediaan Frosting :
Pukul dairy whipping krim hingga kental.
Putar cream cheese dan gula hingga lembut.
Kaup balikkan dengan whipping cream hingga sebati.
Masukkan ke dalam piping bag dan picit di atas cupcakes.
Taburkan dengan serbuk kayu manis.

Apple Pie Cupcake



Apple Pie Cupcake shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Begedil Ikan Salmon

Begedil Ikan Salmon -

Begedil Ikan Salmon
By Kak Wan@Resipicitarasawan

Bahan-bahan
3 keping ikan salmon segar (400gm)
Minyak zaitun
Mentega
Garam dan serbuk lada hitam secukupnya
1 biji bawang holland cincang halus
1 biji cili benggala merah, buang biji, potong dadu
1 cawan serbuk roti
2 biji telur A, dipukul ringan
3 sudu besar mayonis
1 sudu teh saus Worcestershire
1/4 cawan parsli cincang

Penyediaan :
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 200C.
  2. Letak ikan di dalam dulang pembakar.
  3. Renjis minyak zaitun dan lumur sedikit garam dan serbuk lada hitam.
  4. Bakar selama 10-15 minit (bergantung kepada ketebalan), atau hingga masak.
  5. Keluarkan dari ketuhar, biarkan sejuk dan carik2 isi ikan dengan garfu.  Buang kulit dan tulangnya.
  6. Panaskan kuali dengan 1 sudu minyak zaitun dan 1 sudu mentega.
  7. Masukkan bawang cincang, cili benggala dan tumis hingga lembut.
  8. Kemudian angkat dan gaulkan bersama isi ikan, serbuk roti, telur dan mayonis.
  9. Perasakan dengan sos Worcestershire, garam, serbuk lada hitam dan daun parseli.
  10. Gaul hingga rata dan boleh di kepal.
  11. Kepal padat, bentukkan bulat dan leperkan.
  12. Panaskan 1 sudu besar minyak dan 1 sudu besar mentega dalam non stick pan.
  13. Susun begedil dan goreng hingga keperangan di kedua belah nya.
  14. Boleh di hidang bersama sos cili atau mayonis.


Begedil Ikan Salmon


Begedil Ikan Salmon shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;