7 Oct 2018 0 comments

Sichuan Hot & Sour Sup

Sichuan Hot & Sour Sup -

Sichuan Hot & Sour Sup
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Recipi by Chef Hassan Heng

Bahan A
1 keping dada ayam
1 liter air

Rebus ayam hingga masak, alihkan ke dalam mangkuk berisi sejuk.
Toskan, apabila sejuk, carik2 kan isi ayam.  Ketepikan.
Tapis air rebusan dan simpan untuk membuat sup.

Bahan B - Gaul dan perap
1/2 keping dada ayam, hiris halus memanjang
2 titis minyak bijan
1/4 sudu teh serbuk lada putih
1/4 kicap cair
1/2 sudu kecil tepung ubikayu

Bahan C
1/2 blok tauhu
1 keping black fungus, rendam
1 biji cendawan bulat segar
1 tangkai cili merah
1/2 batang carrot
4 hiris halia
4 hiris rebung segar atau dalam tin
1/2 packet cendawan Enoki
2 batang crabstick, carik2 kan
2 tangkai cili padi, jika suka pedas
2 sudu besar minyak untuk menumis

Tauhu, black fungus, cendawan, cili, carrot, rebung dan halia di hiris halus memanjang.

Bahan D
1 1/2 sudu besar kicap cair
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
2 sudu besar cili bean paste, boleh di beli di pasaraya
2 sudu besar cuka hitam
1/2 sudu besar cuka apple
1 1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk pati ayam / chicken stock
2 sudu besar bancuhan tepung ubi
1 biji telur, kocok ringan

Cara-cara :
  1. Panaskan minyak, tumis halia sebentar hingga naik bau, masukkan perapan isi ayam.
  2. Goreng sebentar hingga ayam masak.
  3. Masukkan air rebusan dan masak hingga mendidih.
  4. Masukkan carrot, rebung, black fungus, cendawan segar, dan cendawan enoki.
  5. Apabila mendidih masukkan kicap, lada putih, cili bean, cuka, gula, garam dan serbuk pati ayam.
  6. Kacau rata dan masukkan cili hiris dan tauhu.
  7. Masuk bancuhan tepung ubi, kacau rata.
  8. Tuang telur sambil di pusing dengan sudip hingga rata.
  9. Akhir sekali masukkan isi ayam carik dan crabstick.
  10. Masukkan ke dalam mangkuk, tuang sedikit minyak cili dan taburan daun sup.
  11. Sup boleh di makan begitu saja atau di hidang bersama mee, kwayteow atau di cicah roti.

Sichuan Hot & Sour Sup


Sichuan Hot & Sour Sup shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
6 Oct 2018 0 comments

Ayam Selasih Thai / Pad Krapow Gai

Ayam Selasih Thai / Pad Krapow Gai -

Ayam Selasih Thai / Pad Krapow Gai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 keping dada ayam (200 gm), cincang kecil
5 ulas bawang putih, cincang halus
4 tangkai cili padi, potong kecil
segengam daun selasih (Thai Basil)
2 sudu besar minyak untuk menggoreng
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1/2 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil gula perang
1 sudu kecil kicap pekat

Cara-cara :
Panaskan minyak, tumis bawang putih dan cili padi sebentar.
Masukkan isi ayam, goreng hingga ayam masak.
Masukkan sos tiram, kicap manis, kicap cair, gula dan kicap pekat.
Kacau hingga bergaul rata.
Akhir sekali masukkan daun selasih dan kacau hingga layu.
Angkat dan hidangkan dengan nasi putih dan telur mata.

Ayam Selasih Thai / Pad Krapow Gai


Ayam Selasih Thai / Pad Krapow Gai shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;