24 Jan 2019 0 comments

Salad Yee Sang Prosperity

Salad Yee Sang Prosperity -

Salad Yee Sang Prosperity
By kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
Kubis Ungu, hiris halus
Carrot, hiris halus
Timun, hiris halus
Limau Bali, Limau Mandarin atau yang di sukai, potong
1 bungkus mixed nuts Nature's Hearts
Telur dadar, hiris
Minyak bawang putih
Bijan, di sangai
Bawang goreng
Bawang Jeruk
Serbuk 5 spices, serbuk lada putih, minyak bawang

Sos Yee Sang :
4 sudu besar sos plum + 4 sudu besar air panas, kacau

Cara Menhidang :
Hidang di dalam pingan besar dengan buah pamelo di tengah.
Letak bawang jeruk di atasnya dan taburan bijan dan kacang Nature's Hearts.
Atur hirisan sayuran dan buah di keliling pingan.
Akhir sekali tabur dengan serbuk lada putih, 5 spice, sedikit minyak bawang putih dan sos plum.
Gaul rata dan enjoy dengan menikmati.

Salad Yee Sang Prosperity


Salad Yee Sang Prosperity shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
22 Jan 2019 0 comments

Udang Mentega Telur Masin

Udang Mentega Telur Masin -

Udang Mentega Telur Masin 
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
500 gm udang sederhana
1 sudu kecil serbuk pati ayam
Sedikit serbuk lada putih
1 cawan tepung ubi
Minyak untuk menggoreng

Cuci udang, gunting belakang dan toskan di atas tisu dapur hingga kering.
Kemudian gaulkan di dalam tepung, serbuk lada putih dan serbuk pati ayam hingga bersalut rata.
Panaskan minyak dan goreng sebentar hingga tepung keperangan.
Tos dan ketepikan dulu.
Bahan Tumis
2 sudu besar mentega atau marjerin
2 sudu besar bawang putih cincang
2 sudu besar pes telur masin atau 3 kuning telur masin rebus, haluskan
3 tangkai cili padi, potong kecil
2 tangkai daun kari

Cara-cara :
Cairkan mentega di dalam kuali, tumis bawang putih hingga wangi.
Masukkan telur masin dan kacau hingga rata.
Tambah daun kari dan cili.
Masukkan sebungkus kacang campuran naturesheart
Akhir sekali masukkan udang yang di goreng tadi.
Kacau hingga bersalut rata dan sedia di hidangkan.

Udang Mentega Telur Masin



Udang Mentega Telur Masin shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;