12 Feb 2019 0 comments

Tart Nutella Cornflakes

Tart Nutella Cornflakes -

Tart Nutella Cornflakes
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
250 gm mentega
75 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji telur A
40 gm serbuk badam
50 gm cornflakes - kisar halus
450 gm tepung gandum, ayak
1 botol Nutella

Acuan Tart
Nozzle dan piping bag

Cara-cara :

  1. Putar mentega dan gula hingga sebati.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla, kacau rata,
  3. Masukkan tepung, serbuk badam dan conflakes.
  4. Uli menjadi doh yang lembut.
  5. Tekan ke dalam acuan tart.
  6. Bakar pada suhu 150C selama 25 minit.
  7. Setelah sejuk, paipkan nuttela ke dalam kulit tart.
  8. Bakar semula selama 10 minit hingga nutella set.
  9. Simpan di dalam bekas kedap udara.
  10. Untuk tahan lebih lama, simpan di dalam peti sejuk.


Tart Nutella Cornflakes



Tart Nutella Cornflakes shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
4 Feb 2019 0 comments

Chocolate Coffee Caramel Pudding

Chocolate Coffee Caramel Pudding -

Chocolate Coffee Caramel Pudding
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Puding Coklat :
300 ml whipping cream (dairy)
300 ml susu sejat SAJI
250 ml susu pekat manis coklat SAJI
200 ml bancuhan kopi (1 sudu kecil kopi segera, larutkan)
6 biji telur
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila

Karamel :
3/4 cawan gula pasir
1/2 sudu kecil serbuk kopi segera (nescafe)

Ramekin atau acuan kecil
Loyang berisi air panas

Cara-cara :
Satukan gula dan serbuk kopi segera di dalam periuk kecil.
Masak hingga gula cair dan menjadi karamel.
Tuang secukupnya larutan karamel ke dasar ramekin.  Biarkan set.

Sediakan adunan puding, putar telur dan kuning telur dengan kelajuan perlahan.
Masukkan susu sejat, susu pekat coklat, vanila, whiping cream, bancuhan kopi dan esen vanila.
Putar perlahan, jangan sampai berbuih.  Tapis ke dalam jug.
Tuang puding 3/4 penuh ke dalam ramekin yang berisi karamel.

Atur di atas loyang yang di isi air panas.
Bakar pada suhu 160C secara water bath selama 30 - 40 minit hingga permukaan atas puding set.
Apabila sejuk, longgarkan tepinya dengan pisau palet dan telengkupkan ke atas pinggan.

Chocolate Coffee Caramel Pudding



Chocolate Coffee Caramel Pudding shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;