27 Feb 2019 0 comments

Seafood Kukus Kari Merah Thai

Seafood Kukus Kari Merah Thai -

Seafood Kukus Kari Merah Thai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
500 gm seafood campuran (udang, sotong, isi ketam/crabstick)
3 sudu besar pes kari merah thai *
1/4 cawan santan kotak
1 sudu besar tepung beras
2 biji telur, kocok ringan
3 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil gula
Sedikit garam dan serbuk lada putih
1 cawan hirisan kobis
Daun selasih Thai

Hiasan : Daun limau purut, hiris halus dan cili merah

Daun pisang, potong bulat 6 keping, layur api
Lidi pencucuk
Buat kotak daun pisang, lapiskan 2 keping daun, lipat 4 penjuru dan semat dengan lidi.

Pes Kari Merah Thai *
8 tangkai cili kering
2 tangkai cili merah, potong kecil
1 sudu kecil hirisan daun limau purut
3 hiris lengkuas, ketuk
1 batang serai, ambil bahagian putih, hiris
3 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 sudu kecil belacan
1/2 sudu teh jintan halus
1/2 sudu teh biji ketumbar

Cara-cara :
Cili kering buang biji dan rendam dalam air panas hingga lembut.  Toskan
Masukkan semua bahan pes kari ke dalam pengisar dan kisar halus.
Ketepikan 3 sudu besar untuk adunan. *
Satukan pes kari, seafood dan telur, gaul rata.
Tambahkan sos ikan, gula, sedikit serbuk lada putih dan garam.
Masukkan tepung beras dan gaul rata.
Letak hirisan kobis dan daun selasih dalam kotak pisang.
Sudukan adunan seafood hingga penuh.

Akhir sekali, sudukan krim santan, tabur hirisan daun limau dan cili.
Kukus selama 25 - 30 minit hingga masak.


Krim Santan untuk Topping :
1/2 cawan santan kotak
1 sudu besar tepung beras
1/2 sudu teh garam

Satukan semua bahan krim santan, masak dengan api perlahan hingga pekat.
Seafood Kukus Kari Merah Thai


Seafood Kukus Kari Merah Thai shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
26 Feb 2019 0 comments

Pulut Gadong

Pulut Gadong -

Pulut Gadong

By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 cawan beras pulut
3 cawan ubi gadong
2 helai daun pandan, potong pendek
1 keping gula melaka, racik halus atau gula pasir
1 cawan kelapa parut putih + sedikit garam
Cara-cara :
  1. Cuci dan rendam beras pulut selama 1 jam.
  2. Cuci ubi gadong dengan garam, ramas-ramas dan bilas.
  3. Masukkan ke dalam pengukus ubi dan beras pulut bersebelahan.
  4. Kukus selama 20 minit, Angkat dan renjiskan air pada ubi dan pulut dan gaul rata.
  5. Kukus lagi selama 25 minit hingga masak.
  6. Angkat, gaulkan ubi, pulut dan kelapa.

Nota :
Untuk pulut manis, gaulkan pulut dan gula melaka ketika masih panas hingga rata sebelum di gaul bersama ubi dan kelapa.

Pulut Gadong juga enak di makan dengan ikan kering dan ayam goreng.
Pulut Gadong


Pulut Gadong shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;