Kek Kelapa Angel / Coconut Angel Food Cake
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan A
150 gm tepung gandum
150 gm gula kaster
Bahan B
12 biji putih telur
150 gm gula kaster
1 sudu besar air suam
1 sudu teh cream of tartar
1/2 sudu kecil garam
1/4 teh esen vanilla atau esen kelapa
Loyang Turban 9 atau 10in
Cara-cara :
Satukan bahan A, ketepikan.
Putar putih telur dan air hingga berbuih.
Masukkan cream tartar, garam dan esen.
Putar hingga berbuih halus,
Tambahkan gula sedikit-sedikit dan putar dengan kelajuan tinggi hingga kental.
Kaup balik dengan bahan A hingga bergaul rata.
Tuang ke dalam loyang dan ratakan.
Bakar pada suhu 165C selama 40-45 minit.
Keluarkan dari oven dan telengkupkan di atas redai.
Apabila sejuk hias lapiskan dengan krim kelapa.
Karamel Kelapa *
35 gm kelapa kering
30 gm gula kaster
1 sudu besar air
Cara :
Masak gula dan air hingga keperangan, tutup api dan masukkan kelapa.
Kacau hingga bersalut rata, sejukkan.
Kisar 1/2 karamel kelapa hingga halus untuk krim.
1/2 lagi untuk hiasan dan taburan
Krim Karamel Kelapa
250ml non dairy whipping cream
1/2 sudu teh esen kelapa / vanilla
1/2 karamel Kelapa *
Cara :
Putar krim hingga kental, masukkan karamel kelapa dan esen.
Kaup balik hingga rata, salutkan pada kek.
Kek Kelapa Angel / Coconut Angel Food Cake
Kek Kelapa Angel / Coconut Angel Food Cake shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi