7 Mar 2019 0 comments

Kek Kelapa Angel / Coconut Angel Food Cake

Kek Kelapa Angel / Coconut Angel Food Cake -

Kek Kelapa Angel / Coconut Angel Food Cake
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan A
150 gm tepung gandum
150 gm gula kaster

Bahan B
12 biji putih telur
150 gm gula kaster
1 sudu besar air suam
1 sudu teh cream of tartar
1/2 sudu kecil garam
1/4 teh esen vanilla atau esen kelapa

Loyang Turban 9 atau 10in

Cara-cara :
Satukan bahan A, ketepikan.
Putar putih telur dan air hingga berbuih.
Masukkan cream tartar, garam dan esen.
Putar hingga berbuih halus,
Tambahkan gula sedikit-sedikit dan putar dengan kelajuan tinggi hingga kental.
Kaup balik dengan bahan A hingga bergaul rata.
Tuang ke dalam loyang dan ratakan.
Bakar pada suhu 165C selama 40-45 minit.
Keluarkan dari oven dan telengkupkan di atas redai.
Apabila sejuk hias lapiskan dengan krim kelapa.

Karamel Kelapa *
35 gm kelapa kering
30 gm gula kaster
1 sudu besar air

Cara : 
Masak gula dan air hingga keperangan, tutup api dan masukkan kelapa.
Kacau hingga bersalut rata, sejukkan.
Kisar 1/2 karamel kelapa hingga halus untuk krim.
1/2 lagi untuk hiasan dan taburan

Krim Karamel Kelapa
250ml non dairy whipping cream
1/2 sudu teh esen kelapa / vanilla
1/2 karamel Kelapa *

Cara :
Putar krim hingga kental, masukkan karamel kelapa dan esen.
Kaup balik hingga rata, salutkan pada kek.

Kek Kelapa Angel / Coconut Angel Food Cake


Kek Kelapa Angel / Coconut Angel Food Cake shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
3 Mar 2019 0 comments

Dada Ayam Panggang

Dada Ayam Panggang -

Dada Ayam Panggang
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 keping dada ayam
sedikit garam dan serbuk lada hitam / putih
sedikit minyak zaitun

Gaul dan perap selama 15 minit dalam peti sejuk.
Panggang di dalam oven atau pan hingga masak.
Hidang dengan sayuran panggang.

Dada Ayam Panggang


Dada Ayam Panggang shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;