Ikan Kukus Halia
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
1 ekor ikan bawal emas / ikan merah / siakap
sedikit garam dan serbuk lada putih
1 inci halia muda
1/3 cawan hirisan daun ketumbar
4 tangkai daun bawang
4 sudu besar minyak masak
Sos
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar air panas
1/2 sudu kecil gula
1 sudu kecil minyak bijan
Satukan di dalam mangkuk dan kacau rata.
Cara-cara :
- Cuci ikan dan keringkan dengan tisu dapur.
- Buat 3-4 kelaran dan tabur sedikit garam dan serbuk lada sulah. Ketepikan.
- Daun bawang di potong 2 in, bahagian batangnya di hiris halus dan rendam dalam air sejuk, hingga berkerinting sebagai hiasan.
- Bahagian daun bawang di letak di dalam pinggan, ketepikan.
- Halia di hiris halus dan rendam air sejuk.
- Letak ikan di dalam pinggan yang di alas daun bawang.
- Tabur hirisan halia di atasnya,
- Panaskan pengukus dan kukus selama 10-15 minit hingga masak bergantung pada saiz ikan.
- Angkat dan keluarkan air ikan.
- Tabur atasnya dengan hirisan halia, daun bawang dan daun ketumbar.
- Panaskan minyak masak dan siram ke atas ikan,
- Akhir sekali tuang sosnya, enak di hidang panas.
Ikan Kukus Halia
Ikan Kukus Halia shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi