14 Mar 2019 0 comments

Timun Betik Bersantan

Timun Betik Bersantan -

Timun Betik Bersantan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1/2 biji Timun Betik
400ml santan kotak
100ml air
1 helai daun pandan
sedikit garam
Cendol - jika suka

Sirap gula melaka 
2 ketul gula melaka, racik halus
1/2 cawan air
1 helai daun pandan

Masak hingga pekat dan sejukkan.

Cara-cara :
Masak air dengan daun pandan hingga mendidih.
Masukkan santan dan secubit garam, panaskan sebentar tak perlu mendidih.
Sejukkan dahulu.
Potong timun betik saiz makan.
Tuang santan dan sirap.
Jika suka sejuk boleh tambahkan ketulan ais.

Timun Betik Bersantan


Timun Betik Bersantan shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Ikan Kukus Halia

Ikan Kukus Halia -

Ikan Kukus Halia
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 ekor ikan bawal emas / ikan merah / siakap
sedikit garam dan serbuk lada putih
1 inci halia muda
1/3 cawan hirisan daun ketumbar
4 tangkai daun bawang
4 sudu besar minyak masak

Sos
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar air panas
1/2 sudu kecil gula
1 sudu kecil minyak bijan

Satukan di dalam mangkuk dan kacau rata.

Cara-cara :

  1. Cuci ikan dan keringkan dengan tisu dapur.
  2. Buat 3-4 kelaran dan tabur sedikit garam dan serbuk lada sulah.  Ketepikan.
  3. Daun bawang di potong 2 in, bahagian batangnya di hiris halus dan rendam dalam air sejuk, hingga berkerinting sebagai hiasan.
  4. Bahagian daun bawang di letak di dalam pinggan, ketepikan.
  5. Halia di hiris halus dan rendam air sejuk.
  6. Letak ikan di dalam pinggan yang di alas daun bawang.
  7. Tabur hirisan halia di atasnya,
  8. Panaskan pengukus dan kukus selama 10-15 minit hingga masak bergantung pada saiz ikan.
  9. Angkat dan keluarkan air ikan.
  10. Tabur atasnya dengan hirisan halia, daun bawang dan daun ketumbar.
  11. Panaskan minyak masak dan siram ke atas ikan,
  12. Akhir sekali tuang sosnya, enak di hidang panas.


Ikan Kukus Halia


Ikan Kukus Halia shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;