Malteser Millionaire's Shortbread
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan Shortbread
225gm tepung gandum
1 sudu besar horlicks
175gm mentega tawar sejuk, potong kiub
75gm gula caster
Topping Caramel
175gm mentega
100gm gula caster
60gm golden syrup
400gm susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam halus
Topping Coklat
400gm coin coklat susu (semi sweet)
3 bungkus Maltesers
Loyang 23cm x 28cm alas baking paper
Cara-cara :
- Panaskan oven pada suhu 150C.
- Satukan tepung, gula, horlicks dan mentega,
- Ramas dengan hujung jari hingga menjadi seperti serbuk roti.
- Ratakan di dalam loyang dan tekan padat dengan spatula.
- Cucuk permukaan dengan garpu di beberapa tempat.
- Bakar selama 30 minit hingga permukaan keperangan.
- Angkat dan sejukkan.
Topping Caramel :
- Cairkan mentega, masukkan gula, syrup, susu pekat dan garam.
- Masak dengan api perlahan 10-15 minit sehingga menjadi pekat.
- Sentiasa mengacaunya supaya tidak hangus.
- Tuang ke atas shortbread dan ratakan dengan pisau palette.
- Tekan Maltesers ke dalam caramel hingga penuh.
- Cairkan coklat coin secara double boiler hingga coklat larut.
- Tuang dan ratakan ke atas caramel, hias dengan taburan Malteser.
- Setelah coklat mengeras, potong kepada kepingan 4 segi.
Malteser Millionaire's Shortbread
Malteser Millionaire's Shortbread shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi