23 Jul 2019 0 comments

Oreo Layer Brownies

Oreo Layer Brownies -

Oreo Layer Brownies
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
200 gm mentega
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan tepung gandum
1 cawan oreo kisar
100 gm chocolate masakan - potong kecil
300 gm gula perang
3 biji telur A - kocok ringan
2 sudu kecil esen vanila

Topping
300 gm coin coklat putih / coklat chips putih
100 ml dairy whipping cream
8 keping oreo, patah kecil

Loyang 10 x 10" di alas dan di gris

Cara-cara :
  1. Cairkan mentega dan coklat masakan secara double boiler.
  2. Masukkan serbuk koko, kacau dan masukkan gula perang, gaul rata.
  3. Angkat dan masukkan telur sedikit-sedikit.
  4. Setelah sebati, masukkan tepung dan oreo kisar, gaul rata.
  5. Tuang ke dalam loyang, ratakan.
  6. Bakar pada suhu 150C selama 45 minit atau hingga masak.
  7. Cucuk dengan lidi, jika tidak melekat, keluarkan dari oven.
  8. Untuk topping, cairkan mentega dan coklat putih secara double boiler.
  9. Setelah larut, angkat dan masukkan kepingan oreo.
  10. Gaul rata dan tuang ke atas lapisan bawah.
  11. Simpan di dalam peti sejuk hingga coklat mengeras.
  12. Potong menggunakan pisau yang di panaskan.


Oreo Layer Brownies


Oreo Layer Brownies shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
22 Jul 2019 0 comments

Brownie Biskut Marie

Brownie Biskut Marie -

Brownie Biskut Marie
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
200 gm mentega
1 cawan susu pekat
1/2 cawan air
1 cawan Milo
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu kecil esen vanila
200 gm biskut marie, patahkan
1 cawan tepung gandum
3 biji telur, kocok ringan

Toping Ganache
250 gm coklat susu (milk chocolate)
50 gm coklat hitam (dark chocolate)
250 ml dairy whipping cream

Loyang 10in Loose Base, di alas kertas minyak

Cara-cara :

  1. Cairkan mentega. masukkan serbuk koko, milo, esen, air dan susu pekat.
  2. Kacau hingga larut dan licin.
  3. Angkat dari api dan masukkan telur sedikit sedikit.
  4. Setelah sebati, masukkan tepung dan gaul rata.
  5. Masukkan biskut marie gaul dan ratakan di dalam loyang.
  6. Bakar pada suhu 160C selama 15 minit atau hingga permukaan atas set.
  7. Sejukkan dahulu.
  8. Untuk topping, panaskan whipping cream secara double boiler.
  9. Masukkan coklat yang telah di potong kecil.
  10. Kacau hingga coklat cair dan tuang ke atas brownie.
  11. Simpan di dalam petisejuk sehingga coklat beku.
  12. Keluarkan, biarkan pada suhu bilik sebentar.
  13. Potong menggunakan pisau yang di panaskan.


Brownie Biskut Marie


Brownie Biskut Marie shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;