Custard Sponge Cake Cannoli
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Adunan Kek Sponge
2 biji telur B
40 gm gula kaster (3 sudu besar)
1/2 sudu teh jus lemon /1/4 sudu teh cream tartar
40 gm tepung gandum (4 sudu besar)
5 gm susu tepung (1 sudu besar)
Loyang alas dengan Glad baking paper
atau gris mentega dan tabur tepung
Cara-cara :
- Panaskan oven pada suhu 170C selama 10 minit
- Asingkan kuning dan putih telur.
- Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula dan putar sebati hingga kental.
- Masukkan kuning telur, putar sebati.
- Masukkan susu tepung, jus lemon dan putar lagi. Scrap biar rata,
- Masukkan tepung sedikit sedikit, kaup balik hingga rata.
- Masukkan dalam piping bag dan picit lingkaran bulat 4cm dia.
- Alas loyang dengan kertas minyak, Picit adunan bentuk lingkaran bulat 4cm dia, ratakan atasnya dengan spatula
- Bakar 170C selama 8 - 10 min
- Sejukkan di atas redai, tabur dengan gula aising
- Terbalikkan picit whiping cream, tabur potongan buah dan katupkan.
- NOTA : Jangan terlebih adun adunan, adunan mestilah kental, tidak meleleh, bila di picit di atas loyang bentuknya kekal.
Filling Cream Custard
Bahan-bahan
1 biji telur B
130 ml susu segar
5 gm tepung gandum
5 gm tepung jagung
20 gm gula kaster
5 gm mentega tawar
1/2 sudu kecil esen vanila
Bahan B
100 gm dairy whipping cream
Putar hingga kental, ketepikan.
Whisk telur dan gula hingga berkrim, masukkan tepung dan tuang susu.
Kacau sebati dan tapis ke dalam periuk.
Masak dengan api kecil sambil di kacau hingga pekat. Tutup api.
Masukkan mentega dan esen vanila, kacau sebati.
Biarkan suam, kaup balikkan dengan bahan B hingga rata.
Masukkan dalam piping bag, picit ke dalam kek.
Custard Sponge Cake Cannoli
Custard Sponge Cake Cannoli shared from kakwan
Republish by The CC Resepi