23 Dec 2019 0 comments

Air Logan Kelapa Laut

Air Logan Kelapa Laut -

Air Logan Kelapa Laut
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1.5 liter air
60 gm longan kering, bilas dan tos
15 gm goji berries, bilas dan tos
100 gm gula batu
5 buah kelapa laut, hiris
2 helai daun pandan, simpul

Penyediaan :
  1. Masak air, daun pandan dan gula hingga gula larut.
  2. Masukkan longan, goji dan kelapa laut.
  3. Masak hingga mendidih.
  4. Boleh di minum panas atau sejuk.

Air Logan Kelapa Laut


Air Logan Kelapa Laut shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Sotong Sumbat Percik

Sotong Sumbat Percik -

Sotong Sumbat Percik
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
4 ekor sotong saiz besar
4 biji telur
2 sudu besar bawang merah cincang
1 sudu besar carrot cincang
1 sudu besar cili benggala merah cincang
10 helai daun bayam, hiris kasar
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh lada sulah
1 sudu besar mentega
Lidi untuk menyucuk

Kuah Percik
1/2 cawan yogurt
1 cawan air
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm kunyit hidup
5 biji cili padi
1 batang serai, ambil bahagian putih
1 sudu besar ikan bilis halus
1 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak
2 sudu besar bancuhan tepung gandum

Penyediaan :
  1. Buang kulit, tulang dan perut sotong.  Cuci bersih.
  2. Keringkan di atas tisu dapur.
  3. Satukan telur, bawang, cili benggala, carrot dan daun bayam.
  4. Perasakan dengan garam dan lada sulah.  Kocok rata.
  5. Panaskan mentega dan tuang bancuhan telur.
  6. Masak dengan api perlahan dan sentiasa kacau.
  7. Masak hingga telur masak tetapi tidak terlalu kering.
  8. Masukkan telur ke dalam piping bag.
  9. Picit ke dalam perut sotong 3/4 penuh.
  10. Masukkan kepala sotong dan cucuk dengan lidi.

Penyediaan Kuah Percik :
  1. Kisar bahan2 kuah percik kecuali bancuhan tepung gandum.
  2. Tapis ke dalam kuali dan masak hingga mendidih.
  3. Masukkan bancuhan tepung gandum dan kacau rata.
  4. Masukkan sotong dan tutup kuali.
  5. Masak hingga sotong mengelembung.
  6. Keluarkan sotong dan kelarkan.
  7. Sapu sedikit kuah percik ke atasnya,
  8. Panggang sebentar pada suhu 200C selama 15 minit.
  9. atau bakar menggunakan torch lighter.
  10. Hidang dengan kuah percik.
Sotong Sumbat Percik


Sotong Sumbat Percik shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;