25 Dec 2019 1 comments

Cendawan Goreng Kunyit

Cendawan Goreng Kunyit -

Cendawan Goreng Kunyit
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 packet cendawan Kings Oyster
2 ulas bawang putih, hiris
1/2 inci halia, hiris
1 labu bawang besar, potong baji
1 tangkai cili merah, hiris
1/2 batang carrot, hiris halus
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam atau putih
2 tangkai daun bawang, potong
1 sudu besar minyak masak
Cara-cara :

  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia hingga naik bau.
  2. Masukkan bawang dan carrot, goreng kilas.
  3. Masukkan cendawan, cili dan perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam.
  4. Akhir sekali masukkan serbuk kunyit dan gaul rata.


Cendawan Goreng Kunyit







Cendawan Goreng Kunyit shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
23 Dec 2019 1 comments

Sup Telur Puyuh Akar Lotus

Sup Telur Puyuh Akar Lotus -

Sup Telur Puyuh Akar Lotus
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
20 biji telur puyuh rebus
1 batang akar lotus, buang kulit
4 hiris halia
2 ulas bawang putih hiris
1 sudu besar goji berries
1.5 liter air rebusan ayam
1/2 batang carrot, potong
3 tangkai daun bawang, potong
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu besar minyak untuk menumis

Penyediaan :
  1. Hiris nipis akar lotus.
  2. Panaskan minyak, tumis halia dan bawang putih hingga naik bau.
  3. Masukkan akar lotus, goji, carrot dan air rebusan ayam.
  4. Masak hingga mendidih, perasakan dengan garam dan lada putih.
  5. Akhir sekali masukkan daun bawang dan telur puyuh.
  6. Didihkan sebentar dan angkat.

Sup Telur Puyuh Akar Lotus


Sup Telur Puyuh Akar Lotus shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;