21 Feb 2020 0 comments

Talam Ubikayu Berlauk

Talam Ubikayu Berlauk -

Talam Ubikayu Berlauk
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Adunan Ubi
800gm parutan ubi kayu
100gm kelapa parut muda
1 sudu besar tepung ubi
300 ml air
1/2 sudu teh garam

Topping
100 gm udang segar
50 gm udang kering, rendam dan cincang
1/2 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
1 tangkai daun sup, hiris
1 tangkai daun bawang, hiris
1 tangkai cili merah, cincang
3 sudu besar bawang goreng
2 sudu besar minyak

Loyang 8 x 8 - alas daun pisang atau plastik tahan panas

Penyediaan :
  1. Satukan semua bahan adunan ubi.  Gaul rata,  ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis udang kering dan cili hingga naik bau.
  3. Masukkan udang segar, masak hingga udang kemerahan.
  4. Perasakan dengan garam dan gula.
  5. Tutup api dan gaulkan dengan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
  6. Ketepikan 3 sudu besar topping dan gaulkan ke dalam adunan ubi.
  7. Tuang ke dalam loyang dan ratakan.
  8. Tutup loyang dengan  alumium foil dan kukus selama 30 minit.
  9. Setelah sejuk, keluarkan dari loyang dan tabur baki topping.
  10. Potong menggunakan pisau plastik
  11. Hidang dengan sos cili.


Talam Ubikayu Berlauk


Talam Ubikayu Berlauk shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
20 Feb 2020 0 comments

Talam Carrot Berlauk

Talam Carrot Berlauk -

Talam Carrot Berlauk
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
300 gm parutan carrot
50 gm udang kering, rendam dan cincang
2 sudu besar minyak
1 sudu besar air
1/2 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu kecil garam

Bahan Adunan
220 gm tepung beras
40 gm tepung ubikayu
700 ml air

Taburan
2 sudu besar Bawang goreng
2 sudu besar Hirisan daun bawang
1/3 carrot yang di ketepikan.

Loyang 8in
- Minyakkan dan alas daun pisang / plastik tahan panas

Penyediaan :
  1. Panaskan minyak, tumis udang kering hingga naik bau.
  2. Masukkan parutan carrot dan sedikit air.
  3. Perasakan dengan garam dan serbuk pati ayam.
  4. Masak hingga carrot lembut.  Ketepi 1/3 untuk taburan.
  5. Satukan bahan adunan dalam mangkuk, kacau dan tapis.
  6. Ketepikan 600 ml adunan untuk lapisan bawah.
  7. Gaul dengan carrot tadi, kacau rata.
  8. Tuang ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit.
  9. Cakarkan permukaan talam dengan garpu.
  10. Tuang baki adunan, tutup loyang dengan aluminium foil.
  11. Kukus selama 20 minit hingga masak.
  12. Setelah sejuk, keluarkan dari loyang.
  13. Tabur permukaannya dengan bahan taburan.
  14. Enak di makan bersama sos cili.

Talam Carrot Berlauk


Talam Carrot Berlauk shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;