3 Jul 2020 0 comments

Bok Choy dan Cendawan Sos Tiram

Bok Choy dan Cendawan Sos Tiram -

Bok Choy dan Cendawan Sos Tiram

By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
Sayur Bok Choy, belah empat
Cendawan Shitake, hiris
1/4 sudu teh serbuk lada hitam

Bahan Sos
3 ulas bawang putih, cincang
1/2 inci halia, hiris
2 sudu besar minyak masak
1 1/2 sudu besar sos tiram
1/2 cawan air
1 sudu kecil tepung jagung, bancuh sedikit air

Cara-cara :
  1. Didihkan air, masuk minyak dan gula untuk jadikan sayur berkilat dan segar.
  2. Celur Bok choy sebentar.
  3. Angkat dan masuk ke dalam bekas berisi air sejuk.  Toskan.
  4. Susun bok choy dalam pinggan.  Ketepikan.
  5. Dalam kuali, tumis cendawan hiris dengan sedikit minyak.
  6. Tambah serbuk lada hitam, gaul rata.
  7. Angkat dan letak di atas bok choy. Ketepikan.
  8. Untuk membuat sos, tumis bawang putih dan halia hingga perang dan wangi.
  9. Masukkan sos tiram dan air.
  10. Apabila mendidih masukkan bancuhan tepung jagung.
  11. Sesuaikan kepekatan sos, jangan terlalu pekat.
  12. Kacau dan tuang keatas sayuran.
Bok Choy dan Cendawan Sos Tiram


Bok Choy dan Cendawan Sos Tiram shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
1 Jul 2020 1 comments

Otak Otak Sardin Kukus

Otak Otak Sardin Kukus -

Otak-Otak Sardin Kukus
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 tin sardin
4 sudu besar kelapa parut
2 biji telur, kocok ringan
100 ml santan pekat
3 helai daun limau purut, hiris halus
1 helai daun kunyit, hiris halus
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
3 biji limau kasturi, ambil jus
⁣3 sudu besar minyak masak⁣

Bahan Kisar
3 batang serai, ambil bahagian putih
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 cm kunyit segar
2 tangkai cili merah
2 sudu besar cili kering kisar

Penyediaan :
  1. Ketepikan sos tomato.
  2. Ambil 3 keping sardin dan lecek hingga halus.
  3. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  4. Masukkan isi ikan, kelapa parut, daun limau dan jus limau.
  5. Perasakan dengan gula dan garam.  Gaul rata.
  6. Alih ke dalam bekas, sebatikan dengan santan dan telur.
  7. Tuang adunan ke dalam bekas tahan panas.
  8. Letak atas nya dengan kepingan ikan sardin.
  9. Tabur dengan hirisan daun kunyit.
  10. Kukus selama 15 minit hingga masak.

Otak Otak Sardin Kukus


Otak Otak Sardin Kukus shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;