Ayam Panggang Crumble
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
1 ekor Ayam (1kg)
Bahan Perapan
5 batang daun bawang
1 labu bawang putih, belah
Bahan Perapan
2 sudu teh Rempah Chinese 5 spices
1 sudu besar serbuk pati ayam
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil lada hitam kasar
2 sudu kecil serbuk bawang putih
1 sudu besar madu
2 sudu besar sos Tiram
Bahan Sapuan (Sebatikan)
1/2 cawan Madu
1/2 cawan Madu
1/2 cawan Cuka Putih
Penyediaan :
- Cucuk ayam dengan garpu di beberapa tempat.
- Sebatikan bahan perapan dan lumur pada ayam bahagian luar dan dalam ayam.
- Sumbat bawang putih dan daun bawang ke dalam ayam.
- Semat dengan lidi dan ikat kedua kakinya supaya tidak terbuka.
- Perap selama 4 jam atau semalaman dalam peti sejuk.
- Keluarkan dari peti sejuk dan biarkan ayam pada suhu ruang.
- Sapu Bahan Sapuan hingga rata seluruh ayam.
- Jemur di bawah kipas atau panas matahari selama 2 jam.
- Panggang selama 40 minit pada suhu 200C.
- Keluarkan ayam dan sapu lagi bahan sapuan hingga rata.
- Turunkan suhu pada 180C dan panggang semula hingga kulitnya keperangan.
- Angkat dan gulingkan dengan crumble hingga bersalut rata.
Crumble Bawang Putih
1 labu bawang putih cincang
1/2 cawan breadcrumbs
1/4 cawan cornflakes, ramas halaus
2 sudu besar bijan
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil cili flakes
Penyediaan :
- Bawang putih di goreng hingga keperangan dan toskan.
- Satukan bersama breadcrumbs, bijan dan cornflakes.
- Sangai tanpa minyak hingga keperangan.
- Tambah lada hitam, cili flakes dan garam, gaul rata.
- Tabur di atas ayam panggang.
- Enak di makan dengan Sos Cili.
Sos Cili
8 tangkai cili merah, potong
6 ulas bawang putih, hiris
1 1/2 inci halia, hiris
1 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
5 sudu besar cuka makan
1/3 cawan air
Cara-cara :
Kisar cili, bawang, halia, serai dan air hingga halus.
Masukkan cuka, gula dan garam secukupnya.
Masak hingga mendidih.
8 tangkai cili merah, potong
6 ulas bawang putih, hiris
1 1/2 inci halia, hiris
1 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
5 sudu besar cuka makan
1/3 cawan air
Cara-cara :
Kisar cili, bawang, halia, serai dan air hingga halus.
Masukkan cuka, gula dan garam secukupnya.
Masak hingga mendidih.
Ayam Panggang Crumble
Ayam Panggang Crumble shared from kakwan
Republish by The CC Resepi