11 Jan 2021 3 comments

Udang Kukus Cina

Udang Kukus Cina -

Udang Kukus Cina
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
250 g udang, dibersihkan
50 g Soo Hun, direndam air suam
2-3 keping kubis cina, dihiris kasar
1 sudu besar parutan lobak merah
3 keping cendawan black fungus, rendam dan hiris
8 ulas bawang putih, dicincang
1 tangkai daun bawang hiris
Daun ketumbar

Kuah :
2 sudu besar kicap masin
1/2 sudu kecil gula
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
100 ml air
1/4 sudu kecil lada sulah

Cara Penyediaan:
  1. Rendam Soo Hun dalam air selama 30 minit dan toskan.
  2. Dalam periuk kecil, tumiskan bawang putih dengan sedikit minyak sehingga bau naik. 
  3. Masukkan kesemua bahan kuah lain dan tutup api.
  4. Susunkan soo hun dalam pinggan tahan haba.
  5. Letakkan kubis cina, carrot, cendawan dan udang.
  6. Tuangkan kuah atas udang dan bahan lain dalam pinggan.
  7. Panaskan pengukus hingga air mengelegak, kukus selama 7-8 minit.
  8. Hiaskan dengan taburan daun ketumbar.

Udang Kukus Cina


Udang Kukus Cina shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
5 Jan 2021 0 comments

Siakap Asam Manis Hawflakes

Siakap Asam Manis Hawflakes -

Siakap Asam Manis Hawflakes
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 ekor ikan Siakap atau kerapu, buang sirip
1 sudu kecil perahan jus limau nipis
1/2 sudu kecil garam

Bancuhan tepung (tidak terlalu pekat atau cair)

1 cawan tepung gandum
1/3 cawan tepung jagung
2 sudu kecil garam
1 biji telur
1 cawan air atau secukupnya

Daun ketumbar dan daun bawang untuk hiasan

Penyediaan :
  1. Ikan di kelar dan lumur dengan perahan jus limau dan garam, perap sebentar.
  2. Celup dalam bancuhan tepung hingga rata.
  3. Goreng terendam hingga betul2 garing.
  4. Toskan, letak dalam pinggang hidangan
  5. Tuang sos Asam Manis dan tabur dengan daun bawang, cili dan daun ketumbar.

Sos Asam Manis Hawflakes
6 keping asam Hawflakes, patahkan
1/2 labu bawang Holland, potong 
6 batang daun bawang, potong
1/2 inci halia, hiris
1 biji tomato, belah 6
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 cawan air
1 sudu besar udang kering (rendam dan toskan)
1 sudu besar cuka
2 sudu kecil garam

Bancuhan tepung jagung
2 sudu kecil tepung jagung larutkan dengan sedikit air

Penyediaan :
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang, halia, daun bawang dan tomato hingga layu.
  2. Masukkan sos tomato, sos cili, hawflakes dan air.
  3. Biar mendidih, kemudian keluarkan semua bahan tumis tinggalkan sos sahaja.
  4. Reneh semula sos, masukkan udang kering.
  5. Masak hingga udang lembut, tambah gula, garam dan cuka secukupnya.
  6. Pekatkan dengan bancuhan tepung jagung. (tidak terlalu pekat atau cair)
  7. Curahkan ke atas ikan.

Siakap Asam Manis Hawflakes


Siakap Asam Manis Hawflakes shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;