27 Jan 2021 0 comments

Donut Kelapa Hawaii

Donut Kelapa Hawaii -

Donut Kelapa Hawaii
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan kelapa kering
2 sudu besar susu pekat manis
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil yis segera
1/2 cawan air suam
1/4 cawan santan pekat
1 sudu besar Marjerin

Cara-cara :
  1. Satukan tepung dan yis, Gaul rata.
  2. Masukkan kelapa kering dan garam, gaul sebati.
  3. Satukan air suam, santan dan susu pekat, kacau rata.
  4. Tuang sedikit-sedikit ke dalam tepung.
  5. Gaul hingga menjadi segumpal doh.
  6. Masukkan marjerin dan uli beberapa kali hingga sebati.
  7. Tutup doh dengan plastik wrap dan rehatkan selama 15 minit.
  8. Taburi tepung di atas papan canai.
  9. Kempiskan adunan dan bulatkan kembali.
  10. Bahagi doh kepada bebola kecil 50 gm.
  11. Leperkan setiap doh, canai ringan dan lubangkan di tengahnya.
  12. Tutup dengan plastik dan rehatkan selama 30 minit hingga kembang.
  13. Goreng dengan api kecil hingga masak.
  14. Angkat dan toskan.
  15. Celup permukaan donut ke dalam topping gula aising.
  16. Kemudian salut permukaan nya dengan Hawaii Coconut Flakes.

Bahan Topping
2 sudu besar susu cair
1 sudu besar jus oren / lemon
1 cawan gula Aising

- Satukan bahan topping. sesuaikan kepekatannya, tidak terlalu pekat atau cair.

Bahan Salutan 
1 cawan Hawaii Coconut Flakes


Donut Kelapa Hawaii


Donut Kelapa Hawaii shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Donut Labu Berbijan

Donut Labu Berbijan -

Donut Labu Berbijan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
120 gm labu di kukus
2 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil yis segera
1/2 cawan susu cair (suam)
1 sudu besar Marjerin

Salutan
Susu cair
1/2 cawan bijin

Cara-cara :
  1. Satukan tepung, yis dan gula,  Gaul rata.
  2. Masukkan labu dan garam, gaul sebati.
  3. Tuang susu suam sedikit-sedikit hingga menjadi segumpal doh.
  4. Masukkan marjerin dan uli beberapa kali hingga sebati.
  5. Tutup doh dengan plastik wrap dan rehatkan selama 15 minit.
  6. Taburi tepung di atas papan canai.
  7. Kempiskan adunan dan bulatkan kembali.
  8. Bahagi doh kepada bebola kecil 50 gm.
  9. Leperkan setiap doh, canai ringan dan lubangkan di tengahnya.
  10. Tutup dengan plastik dan rehatkan selama 20 minit.
  11. Sapu permukaan nya dengan susu cair dan taburi bijan.
  12. Goreng dengan api kecil hingga masak.
NOTA :  
Jika labu berair, kurangkan sukatan susu.
Donut boleh juga di salut dengan gula kaster.

Donut Labu Berbijan


Donut Labu Berbijan shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;