18 May 2021 0 comments

Biskut Suji Salju

Biskut Suji Salju -

Biskut Suji Salju
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan A

150 gm minyak sapi
100 gm mentega
100 gm gula kastor
1 sudu teh esen vanila
1 biji kuning telur

Bahan B
100 gm cornflakes, kisar halus
100 gm tepung jagung
50 gm tepung suji (semolina)
280 gm gandum

Susu tepung secukupnya untuk saduran

Cara-cara :
  1. Putar bahan A hingga sebati.
  2. Masukkan bahan B dan gaul hingga rata.
  3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh.
  4. Ambil sedikit doh dan bentuk kan seperti bulan sabit.
  5. Bakar di di dalam oven yang di panaskan dahulu pada suhu 170c selama 15-20 minit.
  6. Bila biskut telah suam, salutkan dengan susu tepung.
  7. Sejukkan dahulu sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.

Biskut Suji Salju


Biskut Suji Salju shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
3 Apr 2021 0 comments

Kuih Lapis Roti

Kuih Lapis Roti -

Kuih Lapis Roti
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan A
8 keping roti sandwich putih
250 ml air

Bahan B
150 gm gula pasir
1/2 sudu teh garam
400 ml santan kotak
250 ml air
120 gm tepung beras
40 gm tepung ubi

Bahan C
1 sudu teh pandan emulco
1/4 sudu teh pewarna oren
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu teh coklat emulco

Loyang 7 inci, sapu sedikit minyak dan alas plastik tahan panas

Cara-cara :
  1. Potong tepi roti, carik2 kan dan rendam dengan air.
  2. Masukkan ke dalam pengisar. Ketepikan.
  3. Satukan air, santan, gula dan garam.
  4. Masak hingga gula larut.
  5. Bila sejuk, masuk kan tepung beras dan tepung ubi, gaul rata.
  6. Tuang ke dalam pengisar dan kisar bersama roti yang di rendam hingga halus.
  7. Asingkan bancuhan kepada 3 bahagian.
  8. Satu bahagian di beri pandan emulco.
  9. Satu bahagian di beri pewarna oren
  10. dan satu bahagian di campur serbuk koko dan coklat emulco.
  11. Tuang bancuhan pandan, kukus selama 5 minit.
  12. Kemudian lapis dengan bancuhan coklat, kukus 5 minit.
  13. Di ikuti bancuhan oren.  Ulangi melapis hingga habis.
  14. Untuk lapisan terakhir, tutup loyang dengan aluminium foil.
  15. Kukus selama 10 - 15 minit dengan api sederhana hingga masak
  16. Sejukkan dahulu sebelum di potong.
NOTA :  140 ml setiap lapisan


Kuih Lapis Roti



Kuih Lapis Roti shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;