5 Jun 2021 0 comments

Puding Cendol Nangka Gula Melaka

Puding Cendol Nangka Gula Melaka -

Pudding Cendol Nangka Gula Melaka
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Agar-agar Santan
150 ml santan kotak
200 ml air
5 gm serbuk agar-agar
1 cawan cendol
1 cawan nangka cincang
70 gm gula pasir

Penyediaan :
Satukan santan, air, serbuk agar-agar dan gula.
Masak hingga mendidih.
Masukkan nangka dan aduk-aduk hingga wap berkurang.
Masukkan cendol, kacau perlahan dan tuang ke dalam acuan puding 6 inci.
Biarkan lapisan beku baru di tuang lapisan agar-agar gula melaka.

Agar-agar Gula Melaka
350 ml air
150 gula melaka, racik halus
5 gm serbuk agar-agar

Penyediaan :
Satukan semua bahan agar-agar gula melaka.
Masak hingga mendidih dan tuang ke atas lapisan agar-agar santan.
Simpan di dalam peti sejuk hingga beku.


Puding Cendol Nangka Gula Melaka


Puding Cendol Nangka Gula Melaka shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
2 Jun 2021 0 comments

Manga Pulut Hitam

Manga Pulut Hitam -

Manga Pulut Hitam
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
2 biji mangga - potong ikut suka
100 gm beras pulut hitam
150 gm beras pulut putih
200 ml santan cair + 1/4 sudu teh garam
2 helai daun pandan - carikkan

Sos Santan :
300 ml santan pekat
2 sudu besar gula pasir
1/4 sudu kecil garam
2 helai daun pandan
2 sudu kecil tepung beras larutkan dgn sedikit air

Penyediaan Pulut :
  1. Rendam pulut hitam dan putih secara berasingan selama 3 jam.
  2. Toskan dan satukan kedua pulut.
  3. Masukkan santan dan kukus bersama daun pandan selama 30 - 35minit.
  4. Hidang bersama mangga dan sos santan.
Penyediaan Sos Santan :
Satukan semua bahan kecuali tepung beras.
Masak hingga gula larut.
Msukkan bancuhan tepung beras, masak hingga sos nampak pekat.


Manga Pulut Hitam




Manga Pulut Hitam shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;