21 Jun 2021 0 comments

Butterfly Pea Cheesecake

Butterfly Pea Cheesecake -

Butterfly Pea Cheesecake
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Dasar Biskut :
150 gm biskut Digestive
70 gm mentega - cairkan

Loyang 7" Loose Base Tin

Penyediaan Dasar Biskut :
Gaul bahan dasar kek dan mampatkan ke dalam loyang.
Simpan selama 20 minit di dalam peti sejuk.

Bahan Kek Keju :
300 gm Cream Cheese
65 gm Gula Caster
1 sudu besar jus lemon
150 ml Dairy Whipping Cream
10 gm serbuk Bunga Telang
50 ml air
15 gm Gelatin

Penyediaan Kek Keju  :
  1. Larutkan serbuk bunga telang dengan sedikit air panas.
  2. Putar dairy whipping cream hingga pekat. Ketepikan.
  3. Masukkan air ke dalam mangkuk, tabur gelatin dan biar kembang.
  4. Cairkan di dalam microwave atau secara double boil. Ketepikan.
  5. Putar cream cheese dan gula hingga sebati.
  6. Kaup balik dengan gelatin cair dan whipping cream..
  7. Bahagikan kepada 2 bahagian.
  8. Satu bahagian asal dan satu bahagian di gaul larutan bunga telang.
  9. Tuang lapisan asal ke dasar biskut, ratakan.
  10. Tuang pula lapisan bunga telang, lorek dengan chopstik untuk marblekan.
  11. Simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam hingga permukaannya set.
  12. Tuang lapisan topping dan bekukan di dalam peti sejuk.
  13. Potong menggunakan pisau yang di panaskan.

Topping Agar-Agar :
250 ml jus bunga telang
1 sudu besar gula
1 sudu kecil serbuk agar-agar
1 sudu kecil jus lemon

Penyediaan Topping :
Masak jus bunga telang, gula dan agar-agar hingga mendidih.
Tutup api dan masukkan jus lemon.
Kacau hingga wapnya hilang sebelum di tuang ke atas cheese cake.


Butterfly Pea Cheesecake



Butterfly Pea Cheesecake shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Tom & Jerry Cheese Cake

Tom & Jerry Cheese Cake -

Tom & Jerry Cheese Cake
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan A
300 gm coin coklat putih
Pewarna kuning lemon oil base

Bahan B
300 gm Cream Cheese
40 gm Gula Aising
1 sudu besar Susu Pekat Manis
150 gm Dairy Whipping Cream
1 sudu kecil Esen Vanilla
10 gm Gelatin
50 ml air

Bahan C - Filling
50 gm Nutella atau Jem

Cheese Silicon Mould - 5 nos
Biskut Digestive Hancur

Penyediaan Coklat :
  1. Cairkan coklat coin dalam microwave atau secara double boiler.
  2. Titiskan pewarna kuning dan kacau hingga coklat hampir sejuk.
  3. Tuang dan ratakan hingga menyaluti mould.
  4. Terbalik kan mould dan keluarkan lebihan coklat.
  5. Simpan lebihan coklat untuk di guna kemudian.
  6. Simpan di tempat beku hingga coklat keras.
Penyediaan Cheesecake :
  1. Putar Whipping Cream hingga hampir pekat.  Ketepikan.
  2. Larutkan gelatin dan air hingga kembang.
  3. Microwave hingga cair. 
  4. Putar Cream Cheese, gula, susu pekat dan esen vanilla hingga sebati.
  5. Kaup balik dengan whipping cream dan gelatin cair hingga rata.
  6. Masukkan ke dalam piping bag.
  7. Picit separuh adunan cheese ke dalam mould.
  8. Picit Nutella di tengahnya.
  9. Tutup dengan adunan cheese hingga hampir penuh.
  10. Simpan di tempat sejuk beku 1 jam hingga set.
  11. Keluarkan dan picit lebihan coklat yang di cairkan hingga penuh.
  12. Simpan di tempat sejuk beku sekurangnya 4 jam atau lebih bagi memudahkan di keluar dari mould.
  13. Hidang dengan serpihan biskut Digestive.

Nota :  Gunakan coklat berkualiti tinggi supaya tekstur coklat tidak menjadi keras.

Tom & Jerry Cheese Cake





Tom & Jerry Cheese Cake shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;