4 Jul 2021 0 comments

Apam Pisang Buah Naga

Apam Pisang Buah Naga -

Apam Pisang Buah Naga
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan A
3 sudu makan tepung gandum
2 sudu teh yis segera
1 sudu teh gula kastor
3 sudu makan air suam

Bahan B
200 gm Buah Naga
3 biji pisang emas
150 gm gula kaster
1 biji telor
150 ml santan pekat
200 gm tepung gandum

Hirisan pisang untuk hiasan

24 biji acuan kecil - gris dengan minyak

Cara Membuat :-

Satukan bahan A, Rehatkan hingga adunan berbuih selama 5 - 10 minit.
Satukan bahan B dan kisar halus.
Masukkan bahan A dan kaup balik hingga sebati.
Tutup bekas adunan dengan plastik wrap, rehatkan selama 1 jam.
Letak hirisan pisang di dasar acuan.
Masukkan adunan 3/4 penuh.
Panaskan pengukus dan kukus selama 15-18 minit hingga masak.


Apam Pisang Buah Naga


Apam Pisang Buah Naga shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
21 Jun 2021 0 comments

Butterfly Pea Cheesecake

Butterfly Pea Cheesecake -

Butterfly Pea Cheesecake
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Dasar Biskut :
150 gm biskut Digestive
70 gm mentega - cairkan

Loyang 7" Loose Base Tin

Penyediaan Dasar Biskut :
Gaul bahan dasar kek dan mampatkan ke dalam loyang.
Simpan selama 20 minit di dalam peti sejuk.

Bahan Kek Keju :
300 gm Cream Cheese
65 gm Gula Caster
1 sudu besar jus lemon
150 ml Dairy Whipping Cream
10 gm serbuk Bunga Telang
50 ml air
15 gm Gelatin

Penyediaan Kek Keju  :
  1. Larutkan serbuk bunga telang dengan sedikit air panas.
  2. Putar dairy whipping cream hingga pekat. Ketepikan.
  3. Masukkan air ke dalam mangkuk, tabur gelatin dan biar kembang.
  4. Cairkan di dalam microwave atau secara double boil. Ketepikan.
  5. Putar cream cheese dan gula hingga sebati.
  6. Kaup balik dengan gelatin cair dan whipping cream..
  7. Bahagikan kepada 2 bahagian.
  8. Satu bahagian asal dan satu bahagian di gaul larutan bunga telang.
  9. Tuang lapisan asal ke dasar biskut, ratakan.
  10. Tuang pula lapisan bunga telang, lorek dengan chopstik untuk marblekan.
  11. Simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam hingga permukaannya set.
  12. Tuang lapisan topping dan bekukan di dalam peti sejuk.
  13. Potong menggunakan pisau yang di panaskan.

Topping Agar-Agar :
250 ml jus bunga telang
1 sudu besar gula
1 sudu kecil serbuk agar-agar
1 sudu kecil jus lemon

Penyediaan Topping :
Masak jus bunga telang, gula dan agar-agar hingga mendidih.
Tutup api dan masukkan jus lemon.
Kacau hingga wapnya hilang sebelum di tuang ke atas cheese cake.


Butterfly Pea Cheesecake



Butterfly Pea Cheesecake shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;