14 Sept 2021 0 comments

Ayam Butteryogurt Telur Masin

Ayam Butteryogurt Telur Masin -

Ayam Butteryogurt Telur Masin
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
2 keping dada ayam, potong kecil
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1/2 sudu teh garam
3 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil baking soda
1 biji telur

Minyak untuk menggoreng

Cara-cara :
  1. Gaul isi ayam bersama serbuk lada putih dan garam.
  2. Satukan tepung jagung, tepung gandum dan baking soda di dalam mangkuk.
  3. Gaul ayam bersama telur hingga rata.
  4. Kemudian celup ke dalam campuran tepung dan salut hingga rata.
  5. Panaskan minyak dan goreng hingga sedikit perang.
  6. Angkat dan toskan.

Sos Butteryogurt Telur Masin :
1 sudu besar mentega atau marjerin
1 sudu besar minyak masak
3 sudu besar pes telur masin
6 tangkai cili padi, potong kecil
4 ulas bawang putih, cincang
1 tangkai daun kari
1 cawan susu cair
1 cawan air
1/4 cawan LACTEL Natural Yogurt

Penyediaan Sos :
Panaskan mentega dan minyak.
Goreng bawang putih, daun kari dan cili hingga wangi.
Masukkan pes telur masin, kacau rata.
Masukkan air, susu cair dan LACTEL Natural Yogurt
Akhir sekali masuk kan ayam dan gaul rata.


Ayam Butteryogurt Telur Masin





Ayam Butteryogurt Telur Masin shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
26 Aug 2021 0 comments

Cheong Chee Fun Springroll

Cheong Chee Fun Springroll -

Chee Cheong Fun Springroll
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
8 keping kulit Rice Paper

Bahan Inti
100 gm isi udang cincang
100 gm Cendawan Shitake, potong dadu
1 tangkai daun bawang - potong halus
2 ulas bawang merah di cincang.
1 ulas bawang putih di cincang
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® lada hitam
2 sudu besar kicap manis
2 sudu kecil kicap cair
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar minyak masak

Taburan : Bijan sangai, hirisan daun bawang dan bawang goreng

Penyediaan :
  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan putih hingga wangi.
  2. Masukkan cendawan dan tumis hingga layu.
  3. Masukkan udang, tumis hingga udang berubah warna.
  4. Perasakan dengan kicap manis, kicap cair, minyak bijan dan AJISHIO lada hitam.
  5. Angkat dan sejukkan dahulu.
  6. Ambil sekeping Rice Paper, basahkan dengan sedikit dengan air.
  7. Letak inti cendawan dan gulung rapi.
  8. Tabur bijan, daun bawang dan bawang goreng.
  9. Siram dengan Sos Kicap.

Bahan Sos Kicap :
100 ml air
1/4 sudu teh AJI-SHIO® lada putih
3 sudu besar kicap manis
1 sudu teh gula
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh tepung jagung, larutkan dengan sedikit air

Penyediaan :
Satukan semua bahan kecuali bancuhan tepung jagung.
Masak hingga mendidih dan tuang bancuhan tepung jagung.
Masak sebentar hingga sos hampir pekat.


Cheong Chee Fun Springroll




Cheong Chee Fun Springroll shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;