12 Oct 2021 0 comments

Kayu Keramat Keledek

Kayu Keramat Keledek -

Kayu Keramat Keledek
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
200 gm tepung gandum
1/2 sudu kecil soda bikabonat
50 gm keledek oren, kukus dan haluskan
1/4 sudu teh garam
20 gm Marjerin
40 gm gula kaster
5 gm Yis segera
120 ml air suam

Salutan : Gaul rata
1/4 cawan gula perang halus
1 sudu kecil serbuk kayu manis

Cara-cara :
  1. Larutkan Yis dengan air suam dan sedikit gula.
  2. Biar kembang dan berbuih.
  3. Satukan tepung, soda bikabonat dan keledek.
  4. Gaul rata dan masuk kan marjerin, gula dan garam.
  5. Tuang bancuhan yis dan uli hingga menjadi doh.
  6. Tutup doh dan biar mengembang 2 kali ganda.
  7. Kempis kan doh dan canai memanjang.
  8. Potong 5-7 cm dan bentuk kan lonjong seperti kayu.
  9. Panaskan minyak, goreng dengan api kecil hingga keperangan.
  10. Golek kan di atas salutan gula perang kayu manis.
  11. Hidang dengan celupan sos Koko cili.


Sos Koko Cili
1/4 cawan serbuk koko
4 sudu besar air panas
3 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil serbuk cili

Cara-cara :
Larutkan serbuk koko dengan air panas dan susu pekat.
Masak dengan api kecil hingga larut.
Masuk serbuk cili dan gaul rata.


Kayu Keramat Keledek



Kayu Keramat Keledek shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
22 Sept 2021 0 comments

Pizza Arang Ratatouille

Pizza Arang Ratatouille -

Pizza Arang Ratatouille
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Doh pizza :

240 gm tepung roti (High Protein)
10 gm serbuk arang (Bamboo Charcoal Powder)
1/2 sudu besar gula halus
1 sudu teh garam
1/3 sudu teh pelembut roti (bread softener)
1/2 sudu teh instant yis
1/2 sudu teh baking powder
140 ml air sejuk ais
1/2 sudu makan marjerin

Sambal Mackerel :
1 tin kecil ikan Mackerel
2 sudu besar bawang Holland cincang
2 tangkai cili padi, hiris
1 sudu kecil jus limau nipis
1/4 teh garam
1 sudu besar minyak untuk menumis

Sayuran - potong bulat
Terung
Tomato
Bawang merah besar
Lobak hijau
Bijan jikan suka

Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160-170 degrees
  2. Satukan semua bahan dan uli hingga lembut selama 15-20 minit.
  3. Kemudian bahagi kepada 2 bahagian.
  4. Gelek doh, kemudian gulung tepinya membentuk bujur.
  5. Cucuk dasarnya dengan garpu.
  6. Isikan dengan sambal ikan Mackerel dan ratakan.
  7. Susun hirisan sayuran berselang warna di atasnya.
  8. Sapu keliling pizza dengan kuning telur dan tabur bijan.
  9. Tutup permukaan pizza dengan aluminium foil
  10. Bakar selama 15 minit pertama menggunakan api bawah saja.
  11. 5-10 min lagi menggunakan api atas bawah sehingga masak.
Penyediaan Sambal Mackerel :
  1. Hancurkan isi ikan Mackerel bersama sosnya.
  2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang hingga layu.
  3. Masukkan isi ikan, cili padi, jus limau dan garam.
  4. Masak sebentar dan sejukkan sebelum di isi ke dalam pizza.

Pizza Arang Ratatouille 





Pizza Arang Ratatouille shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;