12 Oct 2021 0 comments

Durian Cream Brulee

Durian Cream Brulee -

Durian Cream Brulee 
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
50 gm isi durian, haluskan
300 ml susu sejat
2 sudu besar krimer manis 
125 ml whipping cream
2 biji telur 
3 kuning telur

4 mangkuk ramekin
1/4 cawan gula pasir untuk taburan

Penyediaan :
  1. Satukan isi durian, whipping cream, susu sejat dan krimer manis.
  2. Gunakan whisk tangan dan kacau di atas api perlahan hingga susu suam.
  3. Alihkan dari api.
  4. Kocok telur dan kuning telur, tuang sedikit susu suam dan kacau sebati.
  5. Kemudian tuang kembali campuran tadi ke dalam periuk berisi susu.
  6. Sebatikan dan panaskan semula dengan api perlahan.
  7. Sentiasa kacau hingga adunan sedikit pekat.
  8. Tuang 3/4 penuh ke dalam mangkuk ramekin.
  9. Letak mangkuk ke dalam bekas berisi air panas.
  10. Oven secara water bath pada suhu 170C selama 30-35 minit.
  11. Apabila sejuk, tabur gula pasir di atasnya.
  12. Oven pada suhu 200C di rak atas, api atas hingga gula menjadi karamel.
  13. Sedia di hidangkan bersama sos kastard.

Bahan Sos Kastard
1/2 tin susu sejat 
1 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil tepung kastard
1/2 sudu besar tepung beras
1/4 sudu teh garam

Satukan semua bahan sos, tapis dalam periuk
Masak dengan api perlahan hingga sos hampir pekat.
Hidang bersama Durian Cream Brulee.


Durian Cream Brulee



Durian Cream Brulee shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Kayu Keramat Keledek

Kayu Keramat Keledek -

Kayu Keramat Keledek
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
200 gm tepung gandum
1/2 sudu kecil soda bikabonat
50 gm keledek oren, kukus dan haluskan
1/4 sudu teh garam
20 gm Marjerin
40 gm gula kaster
5 gm Yis segera
120 ml air suam

Salutan : Gaul rata
1/4 cawan gula perang halus
1 sudu kecil serbuk kayu manis

Cara-cara :
  1. Larutkan Yis dengan air suam dan sedikit gula.
  2. Biar kembang dan berbuih.
  3. Satukan tepung, soda bikabonat dan keledek.
  4. Gaul rata dan masuk kan marjerin, gula dan garam.
  5. Tuang bancuhan yis dan uli hingga menjadi doh.
  6. Tutup doh dan biar mengembang 2 kali ganda.
  7. Kempis kan doh dan canai memanjang.
  8. Potong 5-7 cm dan bentuk kan lonjong seperti kayu.
  9. Panaskan minyak, goreng dengan api kecil hingga keperangan.
  10. Golek kan di atas salutan gula perang kayu manis.
  11. Hidang dengan celupan sos Koko cili.


Sos Koko Cili
1/4 cawan serbuk koko
4 sudu besar air panas
3 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil serbuk cili

Cara-cara :
Larutkan serbuk koko dengan air panas dan susu pekat.
Masak dengan api kecil hingga larut.
Masuk serbuk cili dan gaul rata.


Kayu Keramat Keledek



Kayu Keramat Keledek shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;