Durian Cream Brulee
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-Bahan
50 gm isi durian, haluskan
300 ml susu sejat
2 sudu besar krimer manis
Bahan-Bahan
50 gm isi durian, haluskan
300 ml susu sejat
2 sudu besar krimer manis
125 ml whipping cream
2 biji telur
3 kuning telur
4 mangkuk ramekin
1/4 cawan gula pasir untuk taburan
2 biji telur
3 kuning telur
4 mangkuk ramekin
1/4 cawan gula pasir untuk taburan
Penyediaan :
- Satukan isi durian, whipping cream, susu sejat dan krimer manis.
- Gunakan whisk tangan dan kacau di atas api perlahan hingga susu suam.
- Alihkan dari api.
- Kocok telur dan kuning telur, tuang sedikit susu suam dan kacau sebati.
- Kemudian tuang kembali campuran tadi ke dalam periuk berisi susu.
- Sebatikan dan panaskan semula dengan api perlahan.
- Sentiasa kacau hingga adunan sedikit pekat.
- Tuang 3/4 penuh ke dalam mangkuk ramekin.
- Letak mangkuk ke dalam bekas berisi air panas.
- Oven secara water bath pada suhu 170C selama 30-35 minit.
- Apabila sejuk, tabur gula pasir di atasnya.
- Oven pada suhu 200C di rak atas, api atas hingga gula menjadi karamel.
- Sedia di hidangkan bersama sos kastard.
Bahan Sos Kastard
1/2 tin susu sejat
1 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil tepung kastard
1/2 sudu besar tepung beras
1/4 sudu teh garam
Satukan semua bahan sos, tapis dalam periuk
Masak dengan api perlahan hingga sos hampir pekat.
Hidang bersama Durian Cream Brulee.
Durian Cream Brulee
Durian Cream Brulee shared from kakwan
Republish by The CC Resepi