18 Oct 2021 0 comments

Puding Roti Bandung

Puding Roti Bandung -

Puding Roti Bandung
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Bahan :
6 keping Roti
200 ml Air (1 cawan)
1000 ml Susu cair (4 cawan)
120 ml Susu Pekat (1/2 cawan)
secubit garam
14 gr Serbuk Agar agar
1 sudu kecil Vanilla esen
2 sudu kecil Sirap Rose
3 sudu besar Mentega / Marjerin

Loyang 8 inci, basahkan

Penyediaan :
  1. Buang tepi roti, ambil bahagian putih sahaja.
  2. Potong kecil dan masukkan ke dalam pengisar bersama air dan setengah susu cair.
  3. Biarkan seketika hingga roti lembut. Kisar hingga halus.
  4. Tuang ke dalam periuk, masukkan baki susu cair, serbuk agar-agar, garam dan susu pekat.
  5. Kacau hingga larut dan masak dengan api perlahan hingga mendidih.
  6. Tutup api, masukkan esen vanila dan mentega, kacau hingga sebati.
  7. Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu bahagian adunan asal.
  8. Satu bahagian di campur Sirap Rose, sebatikan.
  9. Tuang 3 senduk kecil adunan sirap rose di dasar loyang.
  10. Di ikuti 3 senduk kecil adunan asal.
  11. Ulangi berselang seli hingga habis.
  12. Simpan di dalam peti sejuk hingga mengeras.
  13. Keluarkan dari acuan dan potong.

Puding Roti Bandung


Puding Roti Bandung shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
12 Oct 2021 0 comments

Durian Cream Brulee

Durian Cream Brulee -

Durian Cream Brulee 
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
50 gm isi durian, haluskan
300 ml susu sejat
2 sudu besar krimer manis 
125 ml whipping cream
2 biji telur 
3 kuning telur

4 mangkuk ramekin
1/4 cawan gula pasir untuk taburan

Penyediaan :
  1. Satukan isi durian, whipping cream, susu sejat dan krimer manis.
  2. Gunakan whisk tangan dan kacau di atas api perlahan hingga susu suam.
  3. Alihkan dari api.
  4. Kocok telur dan kuning telur, tuang sedikit susu suam dan kacau sebati.
  5. Kemudian tuang kembali campuran tadi ke dalam periuk berisi susu.
  6. Sebatikan dan panaskan semula dengan api perlahan.
  7. Sentiasa kacau hingga adunan sedikit pekat.
  8. Tuang 3/4 penuh ke dalam mangkuk ramekin.
  9. Letak mangkuk ke dalam bekas berisi air panas.
  10. Oven secara water bath pada suhu 170C selama 30-35 minit.
  11. Apabila sejuk, tabur gula pasir di atasnya.
  12. Oven pada suhu 200C di rak atas, api atas hingga gula menjadi karamel.
  13. Sedia di hidangkan bersama sos kastard.

Bahan Sos Kastard
1/2 tin susu sejat 
1 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil tepung kastard
1/2 sudu besar tepung beras
1/4 sudu teh garam

Satukan semua bahan sos, tapis dalam periuk
Masak dengan api perlahan hingga sos hampir pekat.
Hidang bersama Durian Cream Brulee.


Durian Cream Brulee



Durian Cream Brulee shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;