9 Feb 2022 0 comments

Churros Kentang

Churros Kentang -

Churros Kentang
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
300 gm ubi kentang rebus 
30 gm Marjerin
30 gm Tepung Jagung
1 biji Putih telur
1/4 sudu teh Garam

Saduran - Campurkan
1/2 cawan gula kaster
1 sudu teh serbuk kayu manis

Penyediaan :
  1. Lecek kentang hingga halus.
  2. Tambah marjerin, gaul rata
  3. Tambah tepung jagung, gaul
  4. Masuk putih telur, gaul hingga sebati
  5. Tambah garam dan gaul rata.
  6. Isikan doh ke dalam piping bag dengan nozzle 1M open star
  7. Picit bentuk rosett atau memanjang di atas kertas baking supaya tak melekat.
  8. Simpan dalam peti sejuk sehingga set.
  9. Panaskan minyak api sederhana.
  10. Angkat adunan menggunakan spatula ke dalam minyak
  11. Goreng hingga kuning kemasan
  12. Golek dalam bahan saduran.
  13. Untuk churros kentang plain, boleh cicah dalam sos coklat.

Sos Coklat Cili
50 ml Dairy Whipping Cream
120 gm coklat masakan hitam, potong kecil
1 sudu kecil serbuk cili

Cara :
Panaskan whipping cream secara double boil
Tutup api, masukkan coklat, kacau hingga cair.
Jika pekat tambah sedikit air panas.
Masukkan serbuk cili jika suka.

Churros Kentang


Churros Kentang shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
5 Feb 2022 0 comments

Tapai Ubikayu Burnt Cheese Cake

Tapai Ubikayu Burnt Cheese Cake -

Tapai Ubikayu Burnt Cheese Cake
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan

400 gm Cream Cheese
150 gm Tapai Ubikayu, haluskan
1/4 cawan gula caster
2 biji telur Grd A
1/4 cawan Dairy Whipping Cream
1/2 cawan santan kotak
1/4 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu besar serbuk koko

Loyang bulat 6 in - alas baking paper

Penyediaan  :
  1. Panaskan oven pada suhu 210 C.
  2. Lembutkan cream cheese pada suhu bilik.
  3. Putar cream cheese, gula dan tapai hingga halus dan berkrim.
  4. Tambah santan, whipping cream dan garam, gaul sebati.
  5. Tambah telur dan esen vanilla.
  6. Putar perlahan hingga adunan menjadi sebati.
  7. Ketepikan 1 cawan adunan, tambah serbuk koko dan aduk rata.
  8. Tuang adunan tapai ke dalam loyang dan ratakan.
  9. Kemudian tuang adunan koko di atasnya dan ratakan.
  10. Oven pada suhu 200 C selama 40 minit.
  11. Simpan dalam peti sejuk semalaman. 
  12. Keluarkan dari loyang dan hidang dingin.

Nota :  Guna tapai ubikayu yang manis dan lembut.


Tapai Ubikayu Burnt Cheese Cake




Tapai Ubikayu Burnt Cheese Cake shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;