12 Mar 2022 0 comments

Sambal Tumis Sotong

Sambal Tumis Sotong -

Sambal Tumis Sotong
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan :
300 gm Sotong
1 labu Bawang Besar, hiris bulat
1/2 cawan minyak untuk menumis
2 sudu besar Gula Melaka
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil AJI-NO-MOTO®️

Bahan Kisar :
20 tangkai Cili Kering, rebus
1 biji Bawang Besar
6 ulas Bawang Merah
4 ulas Bawang Putih
2 sudu besar Udang Kering, rendam


Penyediaan :
  1. Cuci sotong, buang kulit dan belah 2.
  2. Kelar2 kan menyerong dan potong saiz sesuai.
  3. Masak air hingga mendidih.
  4. Celur sotong hingga bergulung, angkat dan toskan.
  5. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik minyak.
  6. Masukkan bawang hiris.  Kacau hingga bawang layu.
  7. Masuk gula, garam dan AJI-NO-MOTO®️.
  8. Akhir sekali masukkan sotong dan gaul rata.

Sambal Tumis Sotong





Sambal Tumis Sotong shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments

Bubur Boba Tea dan Longan

Bubur Boba Tea dan Longan -

Bubur Boba Tea dan Longan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan :
1 cawan Boba Tea, boleh di beli di pasaraya 
5 cawan air, untuk merebus
Buah Longan Secukupnya

Sirap Teh Gula Melaka :
3 cawan air
1 cawan gula melaka racik
1 uncang Teh
1 helai daun pandan

Penyediaan :
  1. Sediakan Sirap Teh, masak air hingga mendidih.
  2. Masukkan uncang teh, rebus hingga keluar warna teh.
  3. Masukkan daun pandan dan gula melaka, masak hingga gula larut.
  4. Angkat dan tapis.  Bahagikan kepada 2 bahagian.
  5. Satu bahagian sirap untuk di gaul dengan Boba Tea.
  6. Satu bahagian sirap di jadikan sirap tambahan.
  7. Sementara itu panaskan air hingga mendidih.
  8. Masukkan Boba Tea dan rebus hingga menjadi jernih.
  9. Toskan dan siram di bawah air mengalir.
  10. Gaul dengan setengah Sirap Teh Gula Melaka hingga rata.
  11. Sendukkan ke dalam mangkuk hidangan.
  12. Tambahkan Longan jika suka.
  13. Tuangkan Sos Santan dan Sirap, sedia dinikmati bubur berperisa teh.

Sos Santan Berkrim :
1 1/2 cawan santan pekat atau santan kotak
1/2 cawan susu sejat
1/2 sudu teh garam
2 sudu kecil tepung jagung, larutkan dengan sedikit air

Penyediaan Sos Santan Berkrim :
Masak santan dan susu cair di atas api yang kecil sehingga mendidih.
Sentiasa kacau supaya tidak berketul.
Tuang bancuhan tepung jagung dan kacau hingga kuah hampir pekat.
Masukkan garam secukup rasa.
Bubur Boba Tea dan Longan





Bubur Boba Tea dan Longan shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;